OBRATITE PAŽNJU Ove namirnice ne treba da kupujete kada su na akciji
Foto: Shutterstock

Iako je kupovina određene hrane na akciji u supermarketu čak i poželjna, ponekad to može biti veliki zdravstveni rizik. Kada se kvarljivim namirnicama bliži istek roka trajanja, supermarketi žele brže premestiti artikle i smanjiti bacanje hrane.

Zbog toga izbegavajte kupovinu ovih namirnica.

Prethodno narezano voće ili povrće

Ako je već narezano voće i povrće na sniženju, verovatno je lošijeg kvaliteta i uskoro će mu isteći rok trajanja. Osim ako ih ne planirate konzumirati taj dan, verovatno ga je najbolje izbegavati. Najbolje je da kupite celi proizvod i sami ga narežete kako biste imali svežiju namirnicu tokom cele sedmice.

Prethodno oprane salate u kesicama

Ako je prethodno oprano, zapakovano povrće za salatu na sniženju, verovatno mu uskoro ističe rok trajanja. Pre kupovine proverite datum isteka i pregledajte pakiranje kako biste osigurali svežinu.

Jaja

Iako su jaja relativno osnovna namirnica za čuvanje u frižideru, ako naiđete na neka koja su jako snižena, razmislite dvaput. Uvek je najbolje platiti više za visokokvalitetne životinjske proizvode, kao što su organsko meso i jaja. Na ovaj način izbegavate hormone i antibiotike koji se mogu naći u konvencionalnom mesu i ograničavate svoju izloženost određenim hemikalijama.

Meso

Koliko god bila dobra cena, kada su u pitanju životinjski proizvodi, kvalitet je ključan. Najbolje je malo više potrošiti na kvalitetno meso, tj. organski, hranjeni travom, uzgajani na pašnjacima.

Mleko

Ako koristite puno mleka, obavezno proverite rok trajanja na pakovanju pre kupovine na sniženju. Pitajte svakoga ko je ikada doneo kući novu kutiju mleka i otkrio da je zapravo pokvaren nakon otvaranja.

Jogurt

Slično mleku, grčki jogurt i obični jogurt mogu se lako pokvariti pa budite oprezni kada ga pronađete na velikom popustu na polici svog omiljenog marketa. Ovo je pomalo nezgodno budući da je većina jogurta uzgojeno mleko s probioticima, tako da prirodno može imati kiselkast ukus ili miris, čak i ako to nije nužno loše.


Pakovani hleb

Upakovani hleb je još jedan prehrambeni artikal koji bi mogao biti bajat ako ga kupite na rasprodaji. Proverite datum na pakovanju da biste bili sigurni da je relativno svež pre nego što ga odnesete kući. Što je još gore, možda ćete primetiti da buđ raste malo ranije nego što biste želeli ako iskoristite zaista jeftinu ponudu u prodavnici.

Hrana bez konzervansa

Ovo može izgledati pomalo očigledno, jer mnogi ljudi ionako vole da izbegavaju konzervanse u svojoj hrani, ali možda biste želeli da se klonite hrane označene kao „bez konzervansa“, osim ako ne nameravate da je jedete odmah. Jasno je da je nedostatak konzervansa u hrani loša ideja ako se postavlja pitanje kada je hrana napravljena ili koliko dugo stoji na polici.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading