Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavlja se i razmena optužbi dve strane za granatiranje civilnih područja, ali i nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska nuklearna kompanija "Energoatom" saopštila je da postoji povećan rizik od opasnog curenja vodonika.

Postoji mogućnost radioaktivnog zračenja u nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što je oštećena tokom granatiranja.

Tokom jučerašnjeg dana objavljene su fotografije čečenskih specijalaca koji se bore na strani Ukrajine:

Ukrajinska vlada se u međuvremenu povukla iz sporazuma sa Vladom Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, saopštio je predstavnik ukrajinske vlade u Vrhovnoj Radi Taras Melničuk.

U kratkim crtama:

  • EU sprema da suspenduje sporazum o putovanju vize sa Rusijom, šiše Fajnenšel tajms
  • Rusija tvrdi da je pogodila objekat gde se popravljaju ukrajinski helikopteri
  • Rusija je izgubila „desetine hiljada“ vojnika i „ostaje nejasno“ kako će regrutovati još, tvrdi Ministarstvo odbrane Ukrajine
  • Dvoje mrtvih nakon ruskog napada na Bahmut

KRAJ BLOGA

Rezime dana:

- Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

- Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izneo je novu prognozu po pitanju cene gasa u Evropi – sada smatra da bi do kraja godine mogla da poraste do 5.000 evra za hiljadu kubika.

- Ministri spoljnih poslova EU planiraju da suspenduju sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

Nivo radioaktivnog zračenja i posle najnovijeg granatiranja u blizini nuklearke u Zaporožju ostaje normalan, saopštile su vlasti i u Kijevu i u Moskvi.

- Državljani Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine, koji ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, ne mogu biti proterani i deportovani iz Rusije, proizilazi iz ukaza koji je potpisao predsednik Vladimir Putin.

- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je večeras na sajtu predsednika Ukrajine.

Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

 

00.30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je večeras na sajtu predsednika Ukrajine.

"Spodar Jaroslav Bogdanovič razrešen je sa mesta zamenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine", navodi se u tekstu dokumenta.

Više detalja nije objavljeno, dodaje RIA Novosti.

Hladna zima očekuje Ukrajince

00.21 - Ukrajina neće imati dovoljno gasa za zimu, biće smanjena temperatura grejanja stanova i skraćena grejna sezona, rekao je čelnik ukrajinske kompanije Naftogas, pozivajući građane da kupuju toplu odeću i ćebad, prenosi Sputnjik.

Požara nakon granatiranja Energodara (VIDEO)

23.50 - Snimak sa mesta požara koji je izbio nakon granatiranja Energodara od strane Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Energodar: "Ukrajinska vojska gađala stambene zgrade"

23.00 - Proruska vojno-civilna administracija Energodara saopstila je večeras da je ukrajinska vojska granatirala stambene delove grada u regionu Zaporožje.

"Nacisti iz ukrajinske vojske su otvorili vatru na stambene zgrade Energodara. Eksplozije su se čule u gradu. Službe za vanredne situacije proveravaju informacije o eventualnim žrtvama i šteti nanetoj civilnoj infrastrukturi", navela je uprava grada, preneo je TAS S.

Dejstvo PVO U Sevastopolju (VIDEO)

22.35 - Snimak dejstva PVO u Sevastopolju

 

 

Tajni sastanak

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

 

22.05 - Ukrajinski predsednik Volodimira Zelenski održao je tajni sastanak sa snagama bezbednosti, uključujući zaposlene u odbrambenom i obaveštajnom sektoru, na kojem je razgovarano o situaciji na frontu i potrebama ukrajinske vojske, prenose domaći mediji.

Slucki: Pregovori samo ako je Ukrajina spremna na bezuslovnu predaju

21.30 - Rusija će razmotriti mogućnost pregovora sa ukrajinskom stranom samo ako je spremna na bezuslovnu predaju, rekao je Leonid Slucki, predsednik Međunarodnog komiteta Državne dume.

„Želim da objasnim gospodi ekstremistima. Spremni smo da razmotrimo pregovarački proces ako je ukrajinska strana spremna na bezuslovnu predaju, ako je ukrajinska strana spremna na kvalitativno smanjenje svojih oružanih snaga i potpunu bezuslovnu denacifikaciju", saopštio je Slucki na svom Telegram kanalu.

Ukrajinci želeli da izazovu požar?

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

21.25 - Ukrajinske trupe ispalile su pet svetlećih minobacačkih bombi na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje na obali Dnjepra, kako bi izazvale požar, saopštila je danas proruska vojno-civilna administracija grada Energodar.

Celu vest pročitajte ovde.

SAD: Rusija ne priznaje da postoji ozbiljan rizik u Zaporožju

20.55 - Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da Rusija nije želela da prizna da postoji ozbiljan radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje, dodajući da je to razlog što je Moskva blokirala konačni nacrt Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

"Ruska Federacija je jednostrano odlučila da blokira konsenzus o finalnom dokumentu na zaključku 10. konferencije o Sporazumu o neširenju nenkulearnog oružja. Rusija je to učinila sa ciljem da negira da postoji veliki radiološki rizik u nuklearki", naveo je Stejt department, preneo je Rojters.

Rusija je u petak blokirala izjavu u Ujedinjenim nacijama koja ima za cilj jačanje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja jer se Moskva usprotivila klauzuli koja se odnosi na kontrolu nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Dugin objasnio zašto je ubijena njegova ćerka

20.25 - Filozof Aleksandar Dugin smatra da je njegova ćerka Darja bila meta ubica i da je ubijena zbog "ruske ideje".

"Za rusku ideju, za veru, za pravoslavnu ideju, za državnu ideju, za zaštitu našeg naroda, naše države“, odgovorio je Dugin medijima na pitanje zašto je ubijena Darja Dugina, prenosi Sputnjik

On je dodao da svoju ćerku smatra metom napadača.

"Sve je urađeno da se ona ubije i tu, u principu, nije bilo greške. Gađali su nju", rekao je filozof u filmu o Darji Duginoj koji će biti prikazan na ruskom Prvom kanalu, prenosi Sputnjik.

Zaharova: To što Kijev radi oko Zaporoške nuklearke je terorizam

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

20.00 -  Moskva smatra da će inspekcija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) biti obavljena bez obzira na destruktivne uticaje Kijeva, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u emisiji „Nedeljno veče sa Vladimirom Solovjovom“ na televiziji „Rosija 1“.

- Polazimo od činjenice da inspekcija IAEA mora biti realizovana bez obzira na to kakav destruktivni uticaj kijevski režim ima na ovaj proces i svi oni koji stoje iza njega, kao i svi oni koji koriste nuklearni objekat kao instrument. To čak više nije ucena, već terorizam. Ono što kijevski režim radi oko Zaporoške nuklearne elektrane, to je nuklearni terorizam - istakla je ona.

Zaharova je pozvala da se ne reaguje na lažne informacije Zapada o tome da su Rusiju, navodno, nagovorili da dozvoli inspekciju IAEA u Zaporoškoj nuklearki.

- Želim da pozovem sve da ne reaguju na na lažne informacije koje sada plasira Zapad da su, navodno, nagovorili rusku stranu da prihvati inspekciju, da su iskoristili svu umetnost diplomatije, nagovarajući nas na inspekciju. To nije istina, to je laž - zaključila je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Oboren ukrajinski dron

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

19.20 - Ukrajinski dron-kamikaza oboren je iznad teritorije Zaporoške nuklearne centrale, saopštili su Sputnjiku vlasti Energodara.

Cilj je bilo skladište nuklearnog otpada.

Ukrajince niko neće proterivati iz Rusije

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

19.01 - Državljani Donjecke i Luganske Narodne Republike i Ukrajine, koji ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, ne mogu biti proterani i deportovani iz Rusije, proizilazi iz ukaza koji je potpisao predsednik Vladimir Putin.

„Što se tiče državljana Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine, neće se donisiti odluke: o administrativnom proterivanju iz Ruske Federacije, o deportaciji, o zabrani ulaska u Ruske Federacije ili nepoželjnosti boravka u Ruskoj Federaciji, o smanjenju perioda privremenog boravka u Ruskoj Federaciji", navodi se u dokumentu.

Osobe koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije, podržavaju terorističke aktivnosti ili zadiru u javni red i bezbednost, ne spadaju u delokrug ove uredbe.

Istim ukazom predsednik je građanima DNR, LNR i Ukrajine dao pravo da borave u Rusiji bez ograničenja, pod uslovom da „prođu obaveznu državnu registraciju otisaka prstiju, fotografisanje, kao i lekarski pregled na prisustvo ili odsustvo činjenice da koriste opojne droge".

Velika evakuacija civilnog stanovništva iz republika Donbasa počela je u pozadini zaoštravanja situacije sredinom februara. Nakon toga, Rusija je priznala suverenitet DNR i LNR, a 24. februara je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Zastava DNR-a od 26 metara (VIDEO)

18.35 - Nakon što su u planinama Soči razvili 26-metarsku zastavu DNR-a, nastavnici iz Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i oslobođenih teritorija čestitali su prestonici Donbasa Dan grada.

 

 

Visok rizik od curenja radioaktivnog zračenja?

Snimak požara nakon granatiranja Energodara; Zelenski smenio zamenika komandanta Nacionalne garde (FOTO/VIDEO)

Shutterstock/Dotted Yeti

 

 

18.29 - Rusija ne želi da prizna visok rizik od curenja radioaktivnog zračenja u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, tvrdi američki Stejt department.

"Ruska Federacija je sama odlučila da blokira konsenzus o završnom dokumentu na kraju Desete pregledne konferencije Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT)“, saopštio je Stejt department.

Moskva i Kijev postigli saglasnost!

18.00 - Nivo radioaktivnog zračenja i posle najnovijeg granatiranja u blizini nuklearke u Zaporožju ostaje normalan, saopštile su vlasti i u Kijevu i u Moskvi.

Celu vest pročitajte ovde.

Ukrajinci raketirali Mirni

17.45 - Oružane snage Ukrajine izvele su raketne napade na naselje Mirni koje je 15 kilometara udaljeno od Melitopolja.

Pričinjena je značajna šteta na civilnoj infrastrukturi i zgradi napuštene fabrike, rečeno je Sputnjiku iz gradske administracije.

Kako je precizirano, ukrajinska vojska je prilikom napada verovatno koristila američke višecevne bacače raketa „Himars“. U raketiranju nije bilo žrtava.

Tri raketna napada

17.15 - Ukrajinske snage granatirale su tri puta u toku dana hidroelektranu Kahovka i grad Nova Kahovka u oblasti Herson što je izazvalo požar u fabrici Sokol, izjavio je danas Vladimir Leontjev, šef regionalne vojno-civilne administracije.

"Danas su izvršena tri raketna napada. Ciljevi su bili hidroelektrana i grad. Fragmenti raketa su pogodili centar grada, oštećeni su civilni objekti. Osim toga, izvršen je napad na fabriku Sokol u centru grada", rekao je Leontijev u intervjuu za TAS S.

Prema ranijim izveštajima, ukrajinske trupe sinoć su raketirale grad Novaja Kahovka, a prema tvrdnjama Moskve, većina ukrajinskih raketa oborena je dejstvima ruske PVO. Kahovka je opština koja je najviše granatirana u Hersonskom regionu.

Pogođeno i stado krava

16.45 - Stado krava pogođeno je ruskim granatiranjem u severnom gradu Černigovu, javile su ukrajinske vlasti.

Regionalna državna administracija Černihova saopštila je da je do granatiranja došlo na granici Semenivska nešto posle 12 časova.

Dodaje se da je nakon zapaljenja oštećena i kuća na obodu pograničnog sela.

Novi napad na Herson

16:12 - Herson ponovo pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine.

 

"Nećemo ruske turiste"

15.55 - Ministri spoljnih poslova EU planiraju da suspenduju sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema njihovim informacijama, evropski političari nameravaju ovu odluku da donesu 30. avgusta na dvodnevnom sastanku u Pragu.

„Neprimereno je da ruski turisti lutaju po našim gradovima, po našim lukama“, rekao je neimenovani izvor i napomenuo da bi Evropska unija „trebalo da pošalje signal ruskom stanovništvu“ da je specijalna vojna operacija u Ukrajina neprihvatljiva.

"Mi smo u vanrednoj situaciji i to zahteva hitne korake. Želimo da odemo dalje od ukidanja viznih olakšica", dodao je izvor, koji je rekao da bi ozbiljnije promene mogle da se dese do kraja godine.

Belgija uputila apel

15.30 - Belgija trazi da se na nivou EU obuzdaju cene energenata

Premijer Belgije Aleksander De Kro najavio je danas će tražiti da se na nivou EU obuzda rekordni rast cena struje i gasa.

"Bio sam jedan od prvih koji su ukazali da ne možemo nastaviti da rešavamo problem cena kroz smanjenje poreza, nego da cene moramo da blokiramo. To se može učiniti samo zajednički sa drugim evropskim zemljama", izjavio je premijer De Kro, preneli su belgijski mediji.

"Ceo kontinent u opasnosti"

15.00 - Ruske snage "izlažu ceo kontinent riziku" koristeći najveću evropsku nuklearnu elektranu kao vojnu bazu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Nuklearna elektrana u Zaporožju nedavno je bila izložena teškom granatiranju, a Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za napade. Postojala je bojazan da bi borbe mogle izazvati curenje radijacije.

Granatiran Svatov

14.50 - Zgrada uprave poljoprivrednog preduzeća „Šansa“ oštećena je u ukrajinskom granatiranju grada Svatova u Luganskoj Narodnoj Republici

Ovo je saopštilo predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Ukrajinske snage gađale su Svatov sa osam raketa iz višecevnog bacača raketa M142 „Himars“.

U napadu su oštećena i dva skladišta, hangari, šest jedinica poljoprivredne mehanizacije i devet automobila.

Medvedev o cenama gasa

13:41 - Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izneo je novu prognozu po pitanju cene gasa u Evropi – sada smatra da bi do kraja godine mogla da poraste do 5.000 evra za hiljadu kubika.

Celu priču pogledajte OVDE.

Pogledajte dejstvo ruskih "Suhoja"

12.36 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke leta jurišnih aviona Su-25 dok izvršavaju borbene zadatke tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi televizija "Zvezda".

Posade aviona su izvele raketne vazdušne napade na vojne objekte i tehniku jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Novi napadi u blizini Zaporožja

11.56 - Ruski raketni i artiljerijski udari pogodili su gradove i područja blizu ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko izjavio je da su zbog jakih raketnih napada tokom noći delovi Nikopolja ostali bez struje. U Marhanecu je u granatiranju oštećeno desetak stambenih zgrada.

Vagnerovci uništili ukrajinske položaje

11.11 - Borci ruske vojne grupe "Vagner" uništili su "neprijateljske pozicije kod Artjomovska navođenim projektilima".

Razrađen plan evakuacije

10.20 - Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

Podignuti MiG-ovi

09.40 - Vazdušne snage Poljske i Češke će patrolirati iznad vazdušnog prostora Slovačke nakon što ona prekine da koristi lovce MiG-29, saopštio je Poljski radio.

"Ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak je zajedno sa ministarkom odbrane Češke Janom Černohovom i ministrom odbrane Slovačke Jaroslavom Nađom potpisao deklaraciju o zaštiti slovačkog neba poljskim i češkim vazdušnim snagama. Misija počinje 1. septembra i trajaće godinu i po dana", navodi se u saopštenju.

Amerikanci snabdevaju Ukrajinu preko mora?

09.19 - Sjedinjene Američke Države povećavaju isporuke oružja i municije Ukrajini morskim putem, piše Vašington post.

"Pentagon je proširio upotrebu pomorskih pošiljki za isporuku oružja Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Nemačka priprema nacionalizaciju "Gasprom Germanije“

08.46 - Nemačka vlada osnovala je holding kompaniju koja će sprovesti moguću nacionalizaciju energetske firme "Gasprom Germania", koju je ruski "Gasprom" napustio u aprilu, piše nemački list "Velt am zontag" pozivajući se na vladin dokument.

Rusi dostavili dokaze SB UN

07.20 - Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Dostavili smo članovima Saveta bezbednosti UN pismo o prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije o napadima Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearnu elektranu 25. avgusta - navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Marko

28.08.2022 23:10

Ovi Ukrajinci se baš rzpucali Himarsima po Rusima. Rusima kao da ponestaje snage. Treba Kadirova postaviti za vrhovnog komandanta pa bi možda bilo bolje za Ruse.