NAJVEĆI DOPING SKANDALI U TENISU Agasi 4 puta uhvaćen, ATP zataškavao, Hrvata suspendovali, Novaka napadali, a sada je Nadal na udaru!
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Slovi za gospodski sport, sa malo kontroverzi. 

I muškarci i žene u svetu tenisa se, kada je u pitanju zarada od turnira i sponzora, kreću u približnim rangovima. Za obe grupe tu su četiri grend slema, a uslovi i pravila su isti, čak i kada su u pitanju doping kontrole.

Međutim, među igračima koji su u samom vrhu tenisa važi mišljenje da doping kontrole, za razliku od istih u ostalim sportovima, nisu dovoljno rigorozne, te da vlada neka vrsta prećutne saglasnosti kada je u pitanju korišćenje nedozvoljenih susptanci, pa je poslednjih godina javnost uzburkalo tek nekoliko slučajeva. 

Takođe, mnogi igrači tvrde da pojedine njihove kolege uživaju izvesne privilegije i nalaze načine kako da izbegnu testove.

HAOS U SVETU TENISA! NADAL KORISTI DOPING?! Pojavio se dokument koji dokazuje da je Rafa koristio nedozvoljene supstance, a svi i dalje napadaju Đokovića! (FOTO)

Zbog dopinga su suspendovani pojedini vrhunski teniseri, neki su priznali da su koristili nedozvoljena sredstva, ali nisu kažnjavani, dok za druge postoji samo sumnja da na ilegalan način dolaze do vrhunskih rezultata.

Rafael Nadal

Španski teniser Rafael Nadal spada u onu kategoriju za koje postoji sumnja da koristi doping, ali dokaza nema. 

Čak je Nadal najavio da će tužiti sve one koji kažu da se dopinguje.

Nedavno se u javnosti pojavio dokument koji ukazuje da Španac uživa izvesne privilegije. 

Naime, 2021. godine Rafa je na doping van turnira testiran samo dva puta, poređenja radi Novak Đoković je testiran čak osam puta.

 

 

Takođe, skoro se pojavio i dokument iz sada već davne 2009. godine koji dokazuje da je Rafa koristio nedozvoljene supstance, koje su mu pripisane radi lečenja.

 

 

Tada je Španac dobio medicinsku dozvolu da može da koristi zabranjenu supstancu betametazon u cilju lečenja, pošto druge metode nisu dale rezultate. Ipak, do dan danas nikome ovo nije zasmetalo.

Nadal je u septembru imao tešku operaciju posle koje je mogao da hoda samo uz pomoć štake, a za manje od četiri meseca osvojio je Australijan open i to na neverovatan način. Delovalo je nestvarno da čovek od 35. godina (36 u junu) ima više energije od Medvedeva koji uskoro puni 26.

SKANDAL SVETSKIH RAZMERA! Sve je izašlo na videlo, otkriveno kako na doping testiraju Nadala i Federera, a kako Đokovića (FOTO)

Zanimljvo da se na Novaka okome brojni dežurni krtičari kada uđe u seriju neverovatnih rezultata, ali papiri pokazuju da je naš as potpuno čist i jedan je od onih koji je najčešće testiran, što se ne može reći za Nadala.

Andre Agasi

Proslavljeni američki teniser Andre Agasi priznao je da je tokom igračke karijere koristio nedozvoljenu supstancu metamfetamin.

Zanimljiva je izjava nekadašnjeg prvog reketa sveta Marsela Riosa koji je istakao da je ATP zataškavao Agasijeve afere.

- ATP je najveće sra*e ovde - rekao je Rios i otkrio neke detalje o slučaju dopinga kod tada najveće teniske zvezde Andrea Agasija.

- Uhvatili su ga četiri puta, ali je ATP zataškao stvari, jer je to bio Agasi i tenis bi otišao u sra*e. Oni su stvarno bezveze, ti Amerikanci - rekao je Rios u intervjuu za čileanske novine "La Tereca".

NAJVEĆI DOPING SKANDALI U TENISU Agasi 4 puta uhvaćen, ATP zataškavao, Hrvata suspendovali, Novaka napadali, a sada je Nadal na udaru!

EPA/NIC BOTHMA

 

Rios je verovatno mislio na konzumiranje opasne droge metamfetain, za koju je i sam Agasi priznao da je uzimao, i kako je rekao, zbog toga je pao na doping testu.

- Morao sam da lažem da je bilo slučajno - napisao je Agasi u svojoj autobiografiji.

Osmostruki osvajač Gren Slem turnira uzimao je rekreacionu drogu kristal metamfetamin, popularni "met", kada mu je karijera stagnirala 1997. godine, ali je uspeo da uveri Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) da je to bilo slučajno.

Marija Šarapova

Kada je nakon doping kontrole, u krvi ruske teniserke Šarapove otkrivena nedozvoljena supstanca pod nazivom meldonijum, svetska javnost je uzburkana do te mere da je Šarapova zaradila dvogodišnju suspenziju koja je kasnije odlukom Suda sportskih arbitara smanjena na 15 meseci.

Šarapova je na konferenciji za medije koju je organizovala 2016. godine na Australijan openu objasnila je da je tokom 10 godina karijere koristila meldonijum dok je bio legalan, međutim, promenom pravila pala je na testu.

NAJVEĆI DOPING SKANDALI U TENISU Agasi 4 puta uhvaćen, ATP zataškavao, Hrvata suspendovali, Novaka napadali, a sada je Nadal na udaru!

AP/Damian Dovarganes

 

Meldonijum je služio kako bi izlečio povrede, ali i rešio problem nedostatka magnezijuma u organizmu s kojim se Ruskinja borila.

Ova situacija je bila veliki šok za sve one koji prate tenis, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o teniserki koja je bila svetski broj jedan i osvojila 35 titula u singlu, od čega pet grend slem turnira (dva puta Rolan Garos, a po jedno Vimbldon, Australijan Open i US Open).

Marin Čilić

U klubu onih koji su imali problem zbog dopinga je i hrvatski teniser Marin Čilić, koji je 2013. godine dobio devetomesečnu suspenziju.

U istoj godini kada je Međunarodna teniska federacija zabranila stimulans niketamid, supstanca je pronađena u krvi šampiona US Opena 2014, pa je zbog toga kažnjen, a prvobitna odluka je kasnije takođe na sudu razmotrena još jednom, pa je kazna smanjena na četiri meseca.

NAJVEĆI DOPING SKANDALI U TENISU Agasi 4 puta uhvaćen, ATP zataškavao, Hrvata suspendovali, Novaka napadali, a sada je Nadal na udaru!

EPA/ Neil Hall

 

Kao razlog pozitivnog nalaza naveo je da nije namerno uzeo nedozvoljenu suspstancu.

Martina Hingis

Slučaj švajcarske teniserke Martina Hingis bio je veoma težak. 

Na Vimbldonu 2007. godina Hingisova je pala na doping testu jer je u njenoj krvi pronađen metabolit kokaina.

Kažnjena je sa dve godine suspenzije, tako da nije imala priliku u tom periodu da igra na turnirima i grend slemovima. Na suđenje je potrošila oko pola miliona dolara, a kada je proglašena krivom nije uložila žalbu.

Takođe, bila je dužna da sav novac koji je zaradila u periodu od kada je testirana vrati.

Rišar Gaske

Nakon što je otkriven slučaj dopinga kod Rišara Gaskea, Francuz je bio suočen sa suspenzijom u trajanju od tri meseca.

On je 2009. godine testiran i otkrilo se da je pozitivan na kokain.

Međunarodna teniska federacija ga je kaznila sa godinom suspenzije, ali je takođe, poput drugih igrača, na sudu uspeo da smanji kaznu na tri meseca.

NAJVEĆI DOPING SKANDALI U TENISU Agasi 4 puta uhvaćen, ATP zataškavao, Hrvata suspendovali, Novaka napadali, a sada je Nadal na udaru!

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

 

On je tvrdio da je noć pre testa u noćnom klubu poljubio ženu koja je koristila kokain, te da je to uzrok rezultata testa. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading