KVADRAT I 8.000 EVRA, A NIJE NI BEOGRAD, NI PLANINA: Ovo je jedna od skupljih lokacija u Srbiji
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Stanovi su najskuplji u ulicama: Nikole Pašića, Miletićevoj, Radničkoj, Stražilovskoj i Maksima Gorkog, a prema rečima agenta za prodaju i iznajmljivanje nekretnina Irene Elčić najskuplji kvadrat je 3.500 evra, a trenutno je za stan u Pašićevoj ulici od 150 kvadrata potrebno više od pola miliona evra.

stan

 

 

- Ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a potiču iz Srbije su se interesovali za skuplje stanove, a velika je bila potražnja za stanovima u užem centru grada i među onima koji dolaze iz unutrašnjosti. Sama potražnja je dizala cenu. Ruse je ranije zanimala Sremska Кamenica, a bilo je potražnje za stanovima na Limanu, iako na toj lokaciji nema luksuznijih stanova jer je reč o starijim nekretninama - kaže Elčić.

Međutim, ukazuje sagovornica, u poslednjih mesec dana vlada veliko zatišje. Stala je prodaja nekretnina.

- Imate oglašene stanove, ali i kuće koje koštaju više od pola miliona evra. Moramo biti realni, ko to može danas da kupi – kaže Irena Elčić.

I pored zatišja, u Novom Sadu je za više od milion evra u prodaji pet stanova, a nalaze se na Grbavici, u Ulici Cara Dušana i na Bulevaru oslobođenja. Vlasnici za 14 stanova potražuju više od 700.000 evra. Reč je o novogradnji, luksuznim stanovima koji imaju više od 100 kvadrata, nalaze se u užem centru grada, a jedan je na Limanu četiri.

Visoke kamate koče prodaju

Agenti nekretnina pojašnjava da im iskustvo govori da je tržište nekretnina veoma turbulentno i da ga prati dosta nelogičnosti. Oni pretpostavljaju da kupci čekaju da cene stanova budu niže. S druge strane, na mirovanje na ovom nekada veoma aktivnom tržištu uticali su i nepovoljni uslovi za podizanje kredita jer su kamate izuzetno visoke.

KVADRAT I 8.000 EVRA, A NIJE NI BEOGRAD, NI PLANINA: Ovo je jedna od skupljih lokacija u Srbiji

Shutterstock

 

 

U Novom Sadu je u drugom kvartalu ove godine zabeležen pad broja kupoprodaje nekretnina i to za blizu 40 odsto, što je najveći procenat u odnosu na celu Srbiju, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Iako je zabeležen pad prodaje stanova, cene se nisu bitno menjale u odnosu na prošlu godinu. Ali, zanimljivo je to da stariji stanovi i dalje imaju „dobru cenu”. Prosečan iznos starijih stanova drži primat, pa je kvadrat u Novom Sadu dostigao 1.915 evra, dok je prosek cena u novogradnji 1.733 evra za kvadrat.

Maksimalna dostignuta cena u Novom Sadu za stariju gradnju nije prelazila 3.143 evra, a u novogradnji 3.148 evra po kvadratu. U drugom kvartalu ove godine u Novom Sadu je od kupoprodaje nekretnina prometovano 167,5 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 249,7 miliona evra, piše Dnevnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milorad Zemun

05.01.2024 10:33

Novi Sad, poznatiji kao "Mala Bosna". Ko voli selo ili hoće da opere mnogo para neka izvoli.