Pomozite mi! Ostavili je u kartonskoj kutiji kao bebu, a danas traži samo jedno!

Alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2021-01-26 00:47:53 2021-01-26 00:47:53

Do svoje 26. godine Maja je živela u uverenju kako su Sofija i Miloš Tomić njeni biološki roditelji.

printscreen

Nikoga ne osuđujem. Ni od kog ne tražim ništa osim odgovora na pitanja.

Samo želim da znam ko sam. Imam li brata, sestru, oboje li Ako imam porodicu u Sarajevu, Bosni i Hercegovini koja ni ne zna da postojim, započinje priču Maja Tomić Milosavljević. Kao beba stara nekoliko dana, ostala je u kartonskoj kutiji ispred vrtića "Boško Buha" u centru Sarajeva. Bilo je to pred kraj leta 1982.

Slučajno saznala istinu

Njen plač privukao je ženu koja je bila u blizini. Ugledavši dete u kutiji, pozvala je policiju. Prvi pregled lekara u bolnici Jezero utvrdio je da je reč o zdravoj devojčici koja je najverovatnije rođena deset dana ranije. Maja je kao datum rođenja registrovana 7. avgusta 1982. - Ceo život toga dana slavim rođendan, koji su odredili lekari u bolnici - nastavlja Maja, čija životna priča oduzima dah.  Maja je do 26. godine živela u uverenju da su joj Sofija i Miloš Tomić biološki roditelji. Pre skoro trinaest godina Majin otac Miloš umro je prirodnom smrću, a za Maju je započeo period potrage za biološkim roditeljima. Naime, nekoliko dana nakon očeve smrti, Maja je ostala u njegovoj vikendici da sredi stvari i presavije papire.

"Sasvim slučajno sam stavio ruku u fasciklu i izvukao papir koji me je šokirao. Bila je to odluka o potpunom usvajanju koju je donio Centar za socijalni rad Sarajevo", kaže Maja. Držala je papir u ruci, pročitala ga jednom. Pa još jednom u neverici. Tada je nazvala i njegova supruga da je pročita. Istina je.

"Prema ovom listu, usvojeni ste", potvrdio je njen suprug u neverici. Nastavili su dalje da pretražuju novine kako bi pronašli još neke dokaze o Majinom poreklu. - Pronašli smo samo otpust iz doma, rešenje za potpuno usvajanje i, zamislite, snimak mojih kukova - smeje se ova hrabra žena koja je smeštena u Dečji dom "Ljubica Ivezić" nakon puštanja iz bolnice. Prema dostupnoj dokumentaciji, Maja je u pomenutom domu boravila manje od godinu dana, a 5. jula 1983. godine usvojili su je Sofija i Miloš, sarajevski par koji nije mogao da ima svoju decu. Dobila je njihovo prezime Tomić, i ime Maja.

Specifični mladež od rođenja

U matičnoj knjizi rođenih, pored njenog matičnog broja, nalazi se ime Miloša i Sofije i nema tragova bioloških roditelja. Sofija je umrla 1989. godine, a Maja i Miloš ostali su da žive u Sarajevu, gde su preživeli rat, a 1996. godine otišli ​​su u Srbiju, u Beograd. Maja je tamo završila školu, udala se i danas ima suprugu Milana i sina Igora. Udajom je uzela i muževo prezime, pa se preziva Tomić Milosavljević. U nadi da će dobiti odgovore na pitanja koja je muče u rodnom gradu, Maja je već nekoliko puta išla u Sarajevo. Njena priča završila je i na televiziji i u novinama, ali identitet bebe još uvek nije saznala iz kartonske kutije. Budući da Maja od rođenja ima specifičan madež na licu, veruje da su oni koji su bili s njom morali znati za taj madež. Nakon emitovanja emisije Maja, na društvenim mrežama pojavili su se brojni ljudi, neki da daju podršku, drugi s nemoralnim ponudama, neki su tvrdili da imaju pojma, ali bi vrlo brzo prestali da reaguju.

"Pre nekoliko godina nazvao me muškarac čija majka tvrdi da me hranila u bolnici Jezero kada su me tamo smestili nakon što sam pronađen ispred pomenutog vrtića. Ta žena mi je rekla da su se u to vreme u bolnici čule glasine da sam dete visokog političara ili lekara i da je medicinsko osoblje posebno pazilo na brigu o toj bebi, za koju je bila uverena da sam ja. Takođe je rekla da su medicinske sestre od svoje dece donele odeću i opremu kako bi napuštena beba imala sve ", kaže Maja ističući da su to priče za koje nema dokaza, a koje su ovih dana odlučile da ponovo govore u nadi da neko će prepoznati priču i pomoći joj da dođe do bioloških roditelja.

Kaže da ih ništa ne pita. Samo želi da zna razlog. Ne osuđuje ih ni. "Da bih mogao bilo šta da kažem o tome, moram da znam istinu. Trebao bih da znam razlog zašto je majka ostavila dete. Možda moj otac ni ne zna da postojim ", nastavlja Maja, uverena da neko u Sarajevu odlično poznaje njeno poreklo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više