Titanik
Youtube/printscreen
Titanik

Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

Lusi, Lejdi Daf-Gordon već je važila za kontroverznu damu kada se sa suprugom početkom aprila 1912. godine ukrcala na “Titanik”. Ipak, ono što se dogodilo tokom plovidbe i nesreće koja je usledila progonilo ju je celog života.

Lusi Daf Gordon rođena je 1863. godine u Londonu. Njen prvi brak, sklopljen kada je imala samo 18 godina, nije dugo potrajao i Lusi je uskoro, da bi izdržavala sebe i svoju ćerku Esme, bila prinuđena da počne da radi kao krojačica, piše Allday.com.

Izgleda da je mlada samohrana majka bila veoma talentovana jer je biznis brzo rastao pa je njen salon uskoro postao poznat jednostavno kao “Kod Lusil”. Daf Gordon je dizajnirala udobnu, ali modernu odeću, kao i donji veš i negliže prilično slobodan za ono vreme.

Lusi je imala dobar smisao za posao. Bila je prva osoba koja je koristila poznate ličnosti u cilju reklamiranja svoje odeće, a nije se libila ni da u svrku promocije upotrebi seksipil kao oružje, pa su neki njeni kompleti nosili nazive kao “Klimaks” ili “Bašta ljubavi”.

Njen salon je postao mesto gde pripadnici iz visokih društvenih krugova mogu da kupuju u miru i tišini dok im je zagarantovana potpuna privatnost. Ser Kosmo Daf Gordon bio je biznismen i zemljoposednik koji je Lusi prvi put upoznao Lusi kao investitor u njenoj kompaniji. Nije mnogo prošlo pre nego što je buknula ljubav i par se venčao 1900. godine.

Titanik

istorijski zabavnik.rs

Foto: istorijski zabavnik.rs

Nakon toga, Lusin biznis je samo nastavio da raste i uskoro se pojavljivala u modnim časopisima širom sveta. Daf Gordonovi su otvorili modnu kuću u Njujorku i Čikagu 1909. kao i u Parizu 1911. godine. Lusi je dizajnirala odeću za neke pd najvećih zvezda Holivuda onog vremena.

Par je rezervisao karte za Titanik zato što je Lusi hitno morala da reši problem nastao u prodavnici u Njujorku. Zabeleženo je da je dizajnerka imala sumnje u pogledu bezbednosti broda jer nije želela da putuje novim, netestiranim plovilom, ali je na kraju brzina koju je Titanik nudio prevladala.

U noći kada je brod potonuo, Lusi je osetila udar o ledeni breg i otišla je u suprugove odaje da ga probudi. Kasnije je opisala trenutak sudara “kao kad se ljudi kuglaju i kugla pogodi poređane kegle”.

I Lusi i Kosmo, kao i njihova sluškinja Laura su preživeli potonuće Titanika. Bili su ukrcani u prvi čamac za spašavanje koji je spušten u vode Atlantika. Iako je u čamci bilo mesta za 40 osoba on je porinut sa samo 12 putnika od čega je sedam bilo muškaraca. Čamac su kasnije tabloidi nazvali “brodom bogataša”.

Zabeleženo je da se u nekon trenutku po potonuću Titanika, dok su bezbedno plutaliu čamci, Lusi Daf-Gordon požalila sluškinji kako su “”sve njene prelepe haljine zauvek nestale”. Iznerviran ovakvim komentarom jedan od mornara joj je rekao da su oni izgubili sve nakon čega je sir Kosmo ponudio da svakom mormaru koji je bio u njihovom čamcu plati nadoknadu dok ne dobiju novo zaposlenje.

Nakon što su se iskrcali na Karpatiju – brod koji je sakupljao preživele sa Titanika, Kosmo je na očigled svih mornarima podelio čekove sa novcem. Mnogima je ovo ličilo na mito, a Daf-Gordonovima nije išlo u prilog ni to što je njihov čamac bio jedini koji se nije vratio da pokuša da spase putnike koji su plutali u ledenoj vodi.

Tabloidi su se u danima nakon nesreće otimali o priču o tome kako su Daf-Gordonovi preživeli. Pojavile su se čak i spekulacije da se Kosmo ukrcao u čamac prerušen u ženu!

Tokon istrage koja je sprovedena nakon potonuća Titanika Lusi i Kosmo Daf-Gordon su bili jedini putnici pozvani da svedoče. Članovi komisije su glasine o podmićivanju na kraju odbacili kao neosnovane, ali je sve obavljeno pod velikim pritiskom javnosti. Tokom samog saslušanja sudnica je bila puna pripadnika njujorškog visokog društva koji su u znak podrške nosili Lusine modne kreacije.

Ipak, javnost nije zaboravila incident.

“Prema onome kako su se prema nama ponašali u Engleskoj kada smo se vratili, ispada da nije ni trebalo da preživimo. Sramota!”, napisala je Lusi u pismu prijateljici dva meseca posle nesreće.

Kosmo Daf-Gordon nikada se nije oporavio od loše reputacije koja ga je pratila nakon Titanika, ali je Lusi nastavila svoj biznis u modnoj industriji. Dizajnirala je odeću sve do kraja ’20-ih godina ali je počela da gubi na popularnosti nakon Prvog svetskog rata.

Daf-Gordonovi su bili prinuđeni da zatvore sve svoje prodavnice 1933. godine i nakon toga su bankrotirali.