Uz malo truda možete svakodnevno uživati u ovim ljupkim, ali i ukusnim i zdravim izdancima

Alo.rs/I. V. | Ženske priče 2021-03-23 15:42:36 2021-03-23 15:42:36

Sve češće čujemo po medijima izraz mikrobilje, a da li znate šta on zapravo znači?

Shutterstock

Reč je o izdancima koji su veći od klica, a manji od bebi bilja, i koji neretko sadrže i više vitamina nego odrasla biljka. Ukus mu je intenzivan, od slatkastog do gorkog, a dobra vest je da možete da ga uzgajate i u svom domu. Zanimljivo je da postoji u više različitih boja - zelenoj, crvenoj, ljubičastoj, a po izgledu se izdvaja amarant red garnet koji je jarkocrvene boje. Tu su i rukola, rotkva, cvekla, keleraba, brokoli, kelj...

Potreban materijal

Da biste se otisnuli u avanturu uzgajanja u kućnim uslovima, potrebno vam je sledeće: posuda s rupicama za drenažu, poklopac (može i neprovidna folija), humus, seme, flašica sa raspršivačem i uputstvo s detaljima koji se odnose na određenu vrstu semena.

Hidriranje semena

Gotovo svako seme prethodno treba natopiti u vodi da biste ga pripremili za sadnju. Potopite ga u teglu napunjenu hladnom vodom i držite je na hladnom mestu, možete i u frižideru ako je napolju, temeljno ga isperite hladnom vodom.

Priprema posude

Zemlja za mikrobilje treba da bude duboka 5 do 7 centimetara. Pazite da je ne zbijete previše. Pofajtajte je vodom, ali nemojte da preterate.

Sejanje

Namočeno seme ravnomerno ali gusto rasporedite po ležištu. Vodite računa da semenke ne prekrivaju jedna drugu. Nežno ugurajte seme u zemlju i navlažite i zemlju i poklopac. Da bi proklijalo, semenu trebaju vlaga i mrak. Držite u prostoriji temperature oko 20 stepeni.

Vlaga i tama

Na svakih deset-dvanaest sati otkrijte ležište i ponovo navlažite zasad vodom iz raspršivača, pa vratite poklopac.

Svečana premijera

Posle tri do pet dana, počinju da niču biljke, poklopac se sklanja a one stavljaju na sunce i zalivaju jednom dnevno.

Redovno zalivanje

Kada je potrebno, navlažite ga prskanjem i to destilovanom vodom ili česmovačom koja je odstajala 24 časa.

Spremne za berbu

Većina mikrobilja spremna je za seckanje već nakon sedam do deset dana. Posudu stavite na hladno mesto i makazama isecite mikrozeleniš tik iznad linije tla.

Isperite i osušite

U cediljki temeljno isperite bilje hladnom vodom. Raširite ga preko čiste krpe i osušite na vazduhu. Najbolje je jesti ga odmah posle sušenja, ali ga možete čuvati i u frižideru. Imajte na umu da jednom ubrano mikrobilje više neće rasti.

Česte greške/rešenje

- previše gusta sadnja/iščupajte višak

- prekomerno zalivanje/rupe za drenažu

- premalo zalivanja/redovnije hidrirajte

- trulež/smanjite zalivanje, visok pH vode

- temperatura/stavite na sunce

- sluzavo seme/smanjite vodu

- nenatapanje semena/pogledajte uputstvo

Expand player
Pogledajte više