magija
Shutterstock
magija

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

U surovom vremenu u kojem živimo, često smo se pitali šta to možemo kao pojedinci promeniti kako bi nam bilo bolje, ali ipak smo se, bez trunke empatije, okrenulu individualizmu i odlučili da zaćutimo zauvek okovani mediokritetima i pošastima pakla.

Ovo je odlomak iz knjige Klajv Steples Levisa koji opisuje ukratko manipulaciju nad čovečanstvom. Da li ste se zapitali koliko istine u ovoj metafori ima?

Đavo

pixabay.com

Foto: pixabay.com

Mladi đavo: I kako ste tolike duše dovukli u pakao?

Stari đavo: Strahom.

Mladi đavo: Izvrsna strategija; pouzdana i uvek efikasna. Čega su se bojali? Mučenja? Rata? Gladi?

Stari đavo: Ne. Bolesti!

Mladi đavo: Zar se u to vreme niko nije razboljevao?

Stari đavo: Da, jeste!

Mladi đavo: Drugi nisu umirali?

Stari đavo: Jesu, umirali su i drugi.

Mladi đavo: Nije bilo leka?

Stari đavo: Pa bilo je.

Mladi đavo: Ne razumem!?

pakao

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Stari đavo: Pogrešno su mislili da jedino što treba čuvati je životić koji imaju po cenu svega ostalog! Nisu se grlili, pozdravljali, odrekli su se svakog ljudskog kontakta, svega ljudskog! Novca im je ponestalo… izgubili su posao, potrošili ušteđevinu, ali i dalje verovali da su srećni, makar više nisu mogli raditi i zarađivati za hleb! Pameti im je ponestalo … danas bi im mediji rekli jedno, sutra drugo, a oni bi i dalje verovali što čuju! Odrekli su se ličnih sloboda… iz kuća nisu izlazili, nisu šetali, nisu posećivali rođake i rodbinu! Svet se pretvorio u ogroman koncentracioni logor dobrovoljnih zatvorenika! Prihvatili su sve! Sve, samo da bi osigurali svojim jadnim životićima dan više. Bilo je tako jednostavno! Jednostavno kao i sada.

(C.S. Lewis (1942), odlomak iz knjige "Pisma starijeg đavola mlađem")