Ko su bile gejše i da li i danas postoje: Prodavačice ljubavi ili čuvarke tradicije i umetnosti?

Alo.rs/M.D. | Ženske priče 2020-02-11 21:51:03 2020-02-11 21:51:03

Dame koje su držale do svog ugleda

Shutterstock

 

Japanska kultura nikada nije dozvoljavala banalizaciju gejši gde se one svrstavaju u prostitutke. Istorija objašnjava da instituciaj gejši datira još u VII veku, ali su se vremenom gejše adaptirale i novim uslovima.

Ono što je neosporno, u Japanu ih svrstavaju u tradiciju i umetnost. Od malih nogu izabrane su da budu zabavljačice, ali su i bile obrazovane za to.

Ko su gejše?

Gejša je obrazovana, elokventna i stvorena da pruži zadovolstvo muškarcu koje se ne odnosi samo na seksualno. Posebno su pripremljene da zavode, ali i lepo izražavaju, sviraju i pevaju. Čak ni poistovećivanje sa sada novim terminom elitne prostitucije, za ovu branšu bila bi uvreda. Žene koje pripadaju ovoj zajednici, zapravo čuvaju svoju tradiciju, ali i ugled.

Osamnestog veka bile seu poznate kao jakuku i njihove odaje bile su jedini legitiman prostor gde su svoje usluge mogle da pružaju, sve van tog prostora bilo je zakonom kažnjivo. Njihova odeća i način šminkanja bili su prepoznatljivi, gejša je bila žena koja se poštuje.

 

Kao devojčice, nosile su obuću koja je bila kao kalup za njihova stopala kako im ne bi rasla. Nije lako bilo trpeti bolove, ali i razvijati razne talente kako bi bile dopadljive. Bile su rano odvajane od porodica kako bi se posvetile učenju najstarijeg zanata, ali i mnogim drugim veštinama.

Nakon Drugog svetskog rata gejše gube ugled jer se u vreme nemaštine mnoge devojke samoproklamovale kao gejše pružajući jeftine seksualne usluge.

Dana s još uvek postoje gejše, ali su iz svojih tretmana izbacile pružanje seksualnih usluga zbog narušenog ugleda. Ostale su samo kao podsetnik japanske tradicije.

Expand player
Pogledajte više