Mona Liza
Profimedia
Mona Liza

Profimedia

Mona Liza, Foto: Profimedia

Čuvena slika Leonarda da Vinčija, slikara i genija, i danas impresionira svojom misterijom i lepotom. Mona Liza je najpoznatija slika na svetu, rađena tehnikom - ulje na platnu, a autor ju je radio čak pet godina.

Budući da se slikar nije potpisao i da na portretu ova vanvremenska lepotica nema obrve, Mona Liza se smatra još uvek nedovršenom, a teorije zavere i dalje se nižu kada je ovo delo u pitanju.

Ko je bila Mona Liza?

Verzija postoji više, a zvanična navodi da je lepotica po imenu Lisa Gherardini, supruga bogatog Frančeska Del Đokonda koji je ovaj portret i naručio. Mona Lisa nije ime žene sa slike, originalno je Đakonda, a u prevodu Mona Liza zapravo znači - My Lady Lisa - Moja dama Lisa.

Druga verzija priče je da je Leonardo zapravo naslikao svoj autoportret, kao svoju žensku stranu prirode.

Težak za falsifikovanje Leonardo da Vinči

Arhiva

Leonardo da Vinči, Foto: Arhiva

Kada je portret bio izložen u Luvru, muškarci su umirali zbog ljubavi prema Mona Lizi. Umetnik Umetnik Luc Maspero bacio se s četvrtog sprata pariškog hotela, a za sobom je ostavio oproštajnu poruku:

"Godinama sam se očajnički borio sa njenim osmehom. Radije ću umreti".

Ispred njene slike jedan obožavaoc se ubio vatrenim oružjem.

Pariz Muzej Luvr

Shutterstock

Pariz Muzej Luvr, Foto: Shutterstock

Napolen je bio do te mere zaljubljen u Mona lizu da je njen portret držao u spavaćoj sobi iznad kreveta.

Pitanje koje je dugo okupiralo umetnike i istoričare, jeste - smeje li se Liza?

Nagađanja su se nizala, ali jedno je jasno, sam autor i njegov iskaz na slici, ostaće večita misterija. Genije je svoju tajnu poneo u grob, dok je čovečanstvu ostavio u amanet da tumači misteriju osmeha i tajnu pogleda Mona Lize koji cilja pravo u oči posmatrača.