Flert, klub, izlazak, par, muvanje, seks
Shutterstock, ilustracija
Flert, klub, izlazak, par, muvanje, seks

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sam naziv potiče od reči "swing", koja se vezuje za svinging džez nastao 20-ih godina 20. veka. Plesni parovi su svingovali, odnosno imali čitav niz pokreta koji su okarakterisani kao provokativni i amoralni i izazivali brojne pogrdne komentare i negodovanje. Iako pojedinci smatraju da su hedonističke igre ovog tipa proizvod modernog vremena, one nisu bile strane ni antičkim Grcima i stanovnicima starog Rima. U doba renesanse sving je bio podjednako primamljiv za oba pola, ništa manje zanimljiv ni u 18. i 19. veku, ali je gotovo potpuno izgubio na popularnosti posle Drugog svetskog rata.

Povratak u velikom stilu sving duguje hipicima i seksualnoj revoluciji šezdesetih godina prošlog veka. U to vreme otvaraju se i prvi svingerski klubovi, da bi se samo deceniju kasnije ljubitelji ovog vida zabave preorijentisali na kućne žurke. Broj klubova je 80-ih godina prošlog veka rapidno rastao sve do pojave side, ali su se svingeri iz (polu)ilegale vremenom razotkrili, okupljajući se na javnim konvencijama širom sveta. I tako, svingeri postaju mejnstrim, njima počinje da se bavi i ozbiljna štampa, snimaju se filmovi, a danas postoji i posebna grana sving turizma koja je sve rasprostranjenija i popularnija.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Mali vodič za početnike

Ako ikad poželite da razbijete monotoniju u svom seksualnom životu, trebalo bi da znate da postoje bitne razlike između takozvanog mekog (soft swing) i tvrdog svinga (hard swing/full swap). Meki se preporučuje početnicima koji još nisu sigurni šta tačno žele, ali i šta mogu da očekuju, i uglavnom se svodi na to da ste na krevetu sa drugim parom, ali bez fizičkog kontakta, osim sa sopstvenim partnerom. Voajerizam i egzibicionizam, tj. upražnjavanje seksa sa svojim partnerom dok vas neko posmatra, podrazumevaju se u ovoj vrsti svinga.

Tvrdi sving više odgovara onima koji su duže vreme u svingerskim vodama. Podrazumeva razmenu partnera, a varijanti ima više - od penetrativnog seksa sa tuđim partnerom suprotnog pola preko biseksualnog svinga, „trojke“, grupnog seksa manjeg opsega pa sve do velikih orgija. Da bi partneri izbegli svađu i oboma im bilo prijatno, iskusni svingeri predlažu im da smisle neki znak kojim će jedno drugom dati do znanja kada im se nešto ne dopada, tako da mogu da prekinu „igru“ i zajedno odu kući.

Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Čari svinga i u Srbiji

Verovali ili ne, ni naša zemlja ne zaostaje u uživanju u čarima svinga. Prema nekim procenama, u Srbiji ima oko 15.000 svingerskih parova, a neka istraživanja pokazuju da svaki deseti bračni par upražnjava ovakav vid seksualnih odnosa.

Svingovanje je doživelo procvat u Srbiji pre dve decenije, a kako se broj zainteresovanih povećavao, tako su osim kućnih druženja počele da se organizuju i žurke u brojnim klubovima gde se naplaćuje ulaz. Prema procenama organizatora ovakvog vida zabave, najviše je parova između 30 i 50 godina, uglavnom visokoobrazovanih, koji sving upražnjavaju vikendom.

Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Svingom do bolje veze

Prema jednom istraživanju u kom je učestvovalo oko 1.000 svingera, 90 odsto je tvrdilo da su bili nesrećni u braku ili vezi, a da im je svingovanje pomoglo da se opet osećaju dobro. Oko 60 odsto smatra da im je sving poboljšao odnos sa partnerom, a samo 1,7 misli da ga je pogoršao. Čak 76 odsto veruje da onaj ko nije svingovao ne zna šta znači imati uzbudljiv život, dok 59 smatra da živi srećnijim životom od onih koji ne svinguju. Gotovo dve trećine ispitanika tvrdi da im ljubomora ne predstavlja problem, a svega šest odsto je priznalo da im je teško kad vidi svog partnera u akciji sa drugim.

Žene su mnogo otvorenije i gotovo 80 odsto njih je spremno za seksualna iskustva sa istim polom, dok su muškarci konzervativniji i samo jedan odsto se usuđuje na homoseksualne avanture. Važno je znati da svingeri razdvajaju seks i ljubav, pa seks sa trećom osobom ne smatraju razlogom za prekid veze i ističu da je pre upuštanja u realizaciju seksualnih fantazija neophodno da o svemu otvoreno i iskreno razgovarate sa svojim partnerom. Ključ uspešnog svinga, kako tvrde iskusni, leži u komunikaciji. Na kraju, zlatno pravilo svinga je da sve što vidite, čujete ili uradite mora da ostane privatno. Iz tog razloga na ovim žurkama nije dozvoljeno korišćenje telefona, kamera, foto-aparata... Jer šta se desi iza zatvorenih vrata, ostaje iza zatvorenih vrata. Zauvek! I šta kažete: do you swing this spring?