DA LI JE VAŠ STRAH OD GOJENJA U OVOM SLUČAJU OPRAVDAN? Doktori otkrivaju da li pilule za kontracepciju mogu da nanesu štetu vašem organizmu

Razlog zbog koga se neke žene ustručavaju od upotrebe kontraceptivnih sredstava jeste strah od neželjenog gojenja.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Hormoni estrogen i progesteron, koji se nalaze u kontraceptivnim pilulama, flasterima i implantima, u visokim dozama mogu izazvati zadržavanje viška vode i povećan apetit.

Štaviše, kada se pilula za kontrolu porođaja prvobitno pojavila, tokom 60-ih godina prošlog veka, sadržala je veliku količinu ovih hormona i samim ti izazivala gojenje.

Ipak, današnje pilule sadrže značajno umanjeniju dozu estrogena i progesterona, a mnogim istraživanjima se došlo do zaključka da ne izazivaju povećanje telesne težine.

Foto: Shutterstock

Uprkos tome, moguće je da mali procenat žena iskusi uvećanje kilaže nakon uzimanja kontraceptivnog sredstva, u kom slučaju je neophodno posavetovati se sa lekarom radi iznalaženja pogodnije alternative.

Kada je u pitanju medoksiprogesteron, priča je malo drugačija. Reč je o inekciji velike doze progesterona koja se daje na svaka tri meseca zbog svoje efikasnosti. Ipak, povišena količina progesterona u organizmu može izazvati povećani apetit i rezultirati gojenjem.

Kako Denis Idovu, američki akušer i ginekolog, ističe za PopSugar, čak 38% žena koje koriste medoksiprogesteron radi kontracepcije iskusiće uvećanje telesne težine od 4,5 ili više kilograma nakon perioda od dve godine upotrebe.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi