VEZA NE "ŠTIMA", ALI NIJE LAKO PREKINUTI Ako niste sigurni da li je vreme za raskid, postavite sebi ova pitanja

Ostajanje u vezi je svakodnevni nesvesni izbor

Veza, raskid, svađa

Odluka o raskidu veze jedna je od najtežih odluka u životu, posebno kada iskreno volite osobu koju želite da ostavite. Za kvalitetnu vezu ljubav nije dovoljna; ona je važan "začin" kada se sve ostale "kockice poklope". Ali, kada mnogo toga u vezi "ne štima", ljubav neće izaći kao pobednik.

Ostajanje u vezi je svakodnevni nesvesni izbor ili, pak, vrlo svestan izbor kada ste potpuno sigurni da je veza u kojoj se nalazite prava stvar.

Kad je vreme da razmislite da li je vaša veza priča koja ima perspektivu i u kojoj se zaista osećate dobro?

Psiholozi objašnjavaju da je neophodno da postavimo sebi tri ključna pitanja.

1. Šta vam poručuje intuicija?
Često intuitivno znamo šta je najbolje za nas, ali isto tako taj unutrašnji glas često ignorišemo. Osećaj anksioznosti, teskobe, mučnine ili grča u stomaku su naši mehanizmi samozaštite.

Možda sami sebe uveravate da će se stvari već nekako popraviti ili ubeđujete sebe da ste previše uložili u vezu da biste je tek tako prekinuli. Zvuči poznato, zar ne?

Potrebna je neverovatna količina hrabrosti da biste poslušali svoj unutrašnji glas i uradili ono što vam on poručuje.

Da biste olakšali sebi, zapitajte se: "Da li sam bolja osoba sa partnerom?" ili "Da li moj partner izvlači ono najbolje iz mene?". Ako se često osećate nesrećno, pogubljeno, skrajnuto, nesigurno ili jadno, to je crvena lampica da bi trebalo da razmislite o raskidu.

Ostali znaci upozorenja su ako je vaš partner sklon epizodama eksplozivnog besa, nema kontrolu nad alkoholom (i/ili drogama) i ne želi da prihvati pomoć.

2. Da li se često svađate?
U svakoj vezi postoje neka neslaganja, ali je važno da raščistite da li raspravljate sa partnerom oko sitnica ili oko zaista bitnih stvari u životu. Ukoliko primetite da se prepirete češće nego što normalno razgovarate ili se zabavljate i uživate u zajednički provedenom vremenu, vreme je da razmislite čemu takva veza vodi i da li je iko u njoj zaista srećan.

Verovatno ste nebrojeno puta čuli da dobru vezu čini niz kompromisa. Pravljenje kompromisa jeste važna veština, ali ako ste uvek vi ona strana koja popušta, to vas sigurno energetski iscrpljuje i ne dopušta vam da se radujete životu. Zapitajte se zbog čega to radite i da li je iko na svetu vredan toga.

Veza, raskid, svađa
Foto: Shutterstock

3. Da li delite iste vrednosti?

Da li je ono što cenite u životu ujedno i prioritet vašeg partnera? Ovo je definitivno ključna stvar za opstanak veze.

Testirajte i sebe i partnera, postavite sledeća pitanja i zabeležite odgovore na osnovu svog i partnerovog dosadašnjeg ponašanja:

Koji su vaši ciljevi u karijeri i koliko ste spremni da napravite ravnotežu između poslovnog i privatnog života?
Kakav je vaš odnos prema novcu; koliko trošite, da li štedite, da li impulsivno kupujete i kako stojite sa dugovima i kreditima?
Kakav je vaš odnos prema religiji i duhovnosti?
Da li želite decu i kakva su vaši stavovi o roditeljstvu?
Da li vam je porodica važna i koliko vremena provodite sa njom?
U kakvom okruženju želite da živite – u gradu ili selu?
Koji socijalno-ekonomski status vam je potreban da biste živeli onako kako želite?
Kakva su vaša politička uverenja?
Kada pogledate odgovore koje ste zapisali, možda ste već postali svesni da se vaše vrednosti ne poklapaju, ali ne zaboravite da uspešna veza počiva upravo na njima.

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi