Glavna
Schutterstock
Glavna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Nekada luksuz, a sada neizbežni deo većine domova, klima-uređaji su postali sastavni deo naših života.

Ipak, koliko god bili korisni i olakšavali nam vrela leta i ledene zime, kod mnogih izazivaju tegobe - od alergije preko prehlade i upale sinusa do srčanog udara. Da biste izbegli da vam klima donese više štete nego koristi, trebalo bi da se pridržavate sledećih pet pravila.

Razlika između temperature unutra i napolju ne sme biti prevelika, a idealno je između sedam i deset stepeni. U suprotnom, organizam ne može da se naglo adaptira na novu situaciju, pa dolazi do temperaturnog šoka. Višesatno sedenje pod klimom koja previše hladi može da poremeti rad metabolizma, uspori cirkulaciju i izazove grčenje mišića i ukočenost. Dakle, ne preterujte, a kada je napolju 30 stepeni, idealno je da podesite klimu na 25 stepeni.

Sporedna

Schutterstock

Sporedna, Foto: Schutterstock

Najzdravije je da prostoriju prvo rashladite, a nakon toga klima-uređaj ugasite. Kad izađete, stanite nekoliko minuta da se telo privikne na visoku temperaturu. 

Veoma je bitno pravilno održavanje klima-uređaja. Filter treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama, od kojih neki mogu izazvati upalu pluća. Takođe, preporučljivo je i da se klima dezinfikuje odgovarajućim sredstvom.

Nikad, ali nikad nemojte sedeti ispod klime niti pustiti da duva tačno u vas. Bitno je i da rasklonite sav nameštaj koji joj može biti na putu da nesmetano rashlađuje prostoriju.
Nije preporučljivo otvaranje prozora dok klima radi jer će topao vazduh opteretiti uređaj i izazvati kvar.

Savet: Da cela kuća zamiriše, ispod krilaca selotejpom zalepite papirni ubrus na koji ste nakapali „ulje četiri lopova“.