Sunčanje
shutterstock
More, leto, odmor, sunčanje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Zato, iako znamo da ovakvi saveti mogu da budu dosadni, nikada ne treba zaboraviti koliko je bitno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom prilikom svakog izlaganja suncu. No, ako ipak niste poslušali ovu preporuku i zavšili sa blagim opekotinama i crvenilom na koži, konsultovali smo nutricionistu i zamolili je da nam otkrije postoje li namirnice koje mogu da umire i ublaže ovakvo stanje.

PROČITAJTE I:

 

Jogurt protiv opekotina

"Protiv opekotina nema bolje pomoći od prevencije. SPF je danas obavezan uz još važniju napomenu da se ne izlažemo suncu u najtoplijem delu dana. Ako do opekotina dođe, jogurt može lepo rashladiti i umiriti kožu, ali pomoć farmaceutskih proizvoda je ipak neprocenjiva - običan pantenol gel/krema/mast pomoći će bržu regeneraciju oštećene kože. Dakle, opekotine saniramo kremama, ali ako je do njih došlo veoma je verovatno da smo i dehidrirali te je važno u tom periodu uneti što više vode, svežeg povrća, voća i čorbi, čak i supe zbog nadoknade elektrolita", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Jogurt

shutterstock

Foto: shutterstock

Dakle, za prvu pomoć trk po jogurt i pantenol, a određene namirnice imaju tu moć i da pripreme našu kožu za sunce i učine da malo brže i ravnomernije pocrnimo.

Kajsija Kajsije

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Za dobar ten, opet govorimo o ishrani, treba jesti voće i povrće bogato beta karotenom - a to je svo narandžasto voće i povrće, poput šargarepe, batata, bundeve, dinje, kajsija, nektarina, ali sadrže ga i spanać, brokoli, grašak... Dobro je unositi ove namirnice bar nedelju dana pre izlaganja suncu, te nastaviti sa konzumacijom i u kasnijim danima", ističe naša sagovornica.

Dakle, bacite se na kajsije i šaragrepu, ali ne zaboravite ni šešir, naočare za sunce i visok faktor zaštite!

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trik za kojim su žene odlepile! Nikad lakše za samo 5 sekundi stavite alajner poput profesionalca!