Mahatma Gandi
Profimedia
Mahatma Gandi

Profimedia

Mahatma Gandi, Foto: Profimedia

 

Mahatma Gandhi je indijskimislilac poznat po tome što je uspešno vodio pokret za oslobođenje Indije od britanske vlasti te popularizovao nenasilne metode u ostvarivanju političkih ciljeva.

Rođen u Indiji, u mladosti se školovao za advokata u Britaniji, a posle živeo u Južnoj Africi gde je započeo pokret za građanska prava indijskih doseljenika. Godine 1914. vratio se u Indiju gde se nakon Prvog svetskog rata pridružio Indijskom nacionalnom kongresu i postao jedan od njenih vođa. Koristeći svoju harizmu, tu je organizaciju transformisao u masovni pokret te započeo seriju nenasilnih akcija s ciljem da Indija dobije nezavisnost od indijske vlasti. Zbog toga je više puta hapšen, ali su njegovi napori konačno urodili plodom godine 1947. kada je Velika Britanija odlučila Indiji dati nezavisnost.

Gandi je, s druge strane, bio daleko manje uspešan u naporima da očuva jedinstvo hindusa i muslimana, zbog čega je Indija nakon britanskog odlaska podeljena na dve države, a ni njegovi pozivi na nenasilje nisu spriječili krvave verske sukobe. Sam Gandi je pao kao žrtva atentata od ruke radikalnog hindusa Nathurama Vinayaka Godsea.

Donisimo vam nekoliko njegovih mudrih misli:

Svet ima dovoljno za svačiju potrebu, ali nema dovoljno za svačiju pohlepu.

Živi kao da ćeš sutra umreti. Uči kao da ćeš večno živeti.

Nenasilje je najjača sila kojom čovečanstvo raspolaže. Ono je moćnije od najmoćnijeg oružja ikad izmišljenog od strane čoveka.

Sreća je kada je ono što mislite, kažete i radite u harmoniji.

Sloboda nije vredna življenja ako ne uključuje i slobodu da grešimo.

Verovati u nešto, a ne živeti to, e to je nečasno.

Izreka, “oko za oko” će samo dovesti do toga da ceo svet postane slep.

Snaga ne dolazi iz fizičkih kapaciteta. Ona dolazi iz nesalomljive volje.

Jedini tiranin kojeg prihvatam na ovom svetu je onaj tihi glas unutar nas.

Život bez principa je brod bez kormilara.

Ma koliko bila okorela nečija ćud, rastopiće se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promeni, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.

Tamo gde se mora birati između kukavičluka i nasilja – ja sam za nasilje.

Nema puta ka miru. Mir je put.

Za svoj cilj ja sam spreman da umrem, ali ni za kakav cilj, moj prijatelju, nisam spreman da ubijem.

Govori samo ako će to popraviti tišinu.

Čovek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, verovatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako verujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim.