Začini, začin, lan, kurkuma
Shutterstock
začin kurkuma

Profimedia

Foto: Profimedia

Kurkuma, u Indiji poznatija kao „haldi“ je začin iz korena biljke Curcuma longa. Poreklom je iz Južne Azije, a u indijskoj kuhinji se koristi već vekovima. Kurkuma je višegodišnja biljka koja pripada porodici đumbira. Rizom se kuva, suši i melje da bi se dobio prah od kurkume. Ovaj prah je jarko narandžasto-žute boje, ima izrazito zemljast, blago gorak i blago ljut ukus i miris koji podseća na senf zbog prisustva supstance koja se zove kurkumin. Ovaj prah se najčešće koristi kao začin u kariju i južnoazijskoj kuhinji. Pored konzumiranja, koristi se i za bojenje proizvoda na bazi senfa.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kurkuma začin je formirao deo indijske kulture i tradicije jer se od pamtiveka smatra biljnim lekom zbog svojih anti-upalnih i terapeutskih svojstava. Često se koristi u ritualima, posebno na „haldi“ ceremoniji indijskih venčanja gde se pasta od kurkume nanosi na telo mlade i mladoženje kao deo bračnih priprema. Kurkuma je i prirodni kozmetički proizvod, pa se koristi i za ulepšavanje kože. Pored svega navedenog, kurkumin u kurkumi može tretirati i niz drugih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, dijabetes, alergije, artritis i druge hronične bolesti. Pošto se ovaj začin koristi širom sveta, često se naziva i „indijski šafran“.

Kurkuma za kožu:

Kurkuma se vekovima koristi kao proizvod za ulepšavanje. Ona je jeftin i prirodan način za da dobijete besprekornu kožu, a pomaže i kod lečenja nekoliko problema sa kožom. Kurkuma poseduje niz pogodnosti za vašu kožu.

1. Lečenje akni: Kurkuma je efikasna u lečenju akni zbog svojih antiseptičnih i antibakterijskih svojstava koja se bore protiv bubuljica i akni i obezbeđuju vašoj koži mladalački sjaj. Maska od kurkume ne samo da pomaže da se otarasite ožiljaka od akni i upala, već i smanjuje lučenje ulja kod lojnih žlezda. Masku za lice od kurkume možete pripremiti mešanjem kurkume i sandalovine u prahu i dodavanjem limunovog soka u smešu. Nanesite ovu masku i posle 10 minuta isperite lice mlakom vodom. Za akne, nanesite mešavinu kurkuma praha i obične vode na ožiljke na licu i posle 15 minuta isperite lice.

2. Maska za masnu kožu: Kurkuma je korisna za masnu kožu jer reguliše proizvodnju loja, uljaste supstance koju proizvode lojne žlezde. Sandalovina deluje kao astringent, a sok od narandže je izvor vitamina C i pomaže u uklanjanju fleka. Za masnu kožu, napravite pastu mešanjem 1 ½ kašičice praška sandalovine i prstohvata praha kurkume sa 3 supene kašike soka od narandže i nanesite je na lice. Ostavite masku da deluje na licu 10 do 15 minuta, a zatim je isperite sa mlakom vodom.

3. Maska za suvu kožu: Ako imate suvu kožu, možete napraviti masku za lice mešanjem jednog belanca, dve kapi maslinovog ulja, limunovog soka, sveže ružine vode i prstohvata kurkume. Ovo se može primeniti na sve suve oblasti kao što su lice, vrat, laktovi i kolena. Ostavite masku da se potpunosti osuši na nanesenim mestima, a zatim ih isperite mlakom vodom.

4. Tretman bora: Kurkuma je u kombinaciji sa drugim sastojcima efikasna i u smanjivanju finih linija i bora na koži. Ovu masku za lice možete pripremiti mešanjem kurkume u prahu, pirinča u prahu, sirovog mleka i soka od paradajza i primeniti je na licu i vratu. Nakon što maska odstoji 30 minuta, isperite je mlakom vodom. Ovo će smanjiti bore i ulepšati vašu kožu. Ako imate podočnjake, možete izmešati prstohvat kurkume sa dve kašike mleka i primenjivati je oko očiju. Nakon 20 minuta isperite tretirana mesta hladnom vodom. Ova maska je pored podočnjaka efikasna i u uklanjanju bora.

Kurkuma

Profimedia

Foto: Profimedia

5. Znaci starenja: Kao odlično sredstvo za piling, kurkuma može da pomogne u eliminisanju znakova starenja. Možete napraviti pastu mešanjem brašna od leblebije i kurkuma praha u jednakim količinama sa vodom. Ova pasta se takođe može pripremiti i uz pomoć sirovog mleka ili čak jogurta. Nanesite je ravnomerno na kožu i ostavite je da se osuši, potom isperite tretirana mesta mlakom vodom i obrišite ih nežno kružnim pokretima.

6. Tretman strija: Kurkuma može pomoći i kod uklanjanja strija. U tu svrhu, nanesite smešu brašna od leblebije i kurkume sa jogurtom, sirovim mlekom ili vodom na strije.

7. Smirivanje opekotina: Kurkuma može obezbediti brzo olakšanje u slučaju opekotina zahvaljujući svojim antiseptickim karakteristikama. Možete primeniti mešavinu kurkume i gela aloe vere na opekotine, nakon čega će rana zarasti za tili čas. 

8. Smanjenje pigmentacije i tamnjenja kože: Da biste uklonili tamnjenje i pigmentaciju kože, nanesite mešavinu kurkuma praha i limuna ili soka od krastavca na obolelo mesto, i posle 20-30 minuta ga isperite običnom vodom. Ovaj postupak bi trebalo redovno ponavljati za najbolje rezultate.

9. Uklanjanje dlaka: Možete napraviti piling za lice mešanjem kurkuma praha, brašna od leblebije i vode. Apliciranje ove smeše na lice može da inhibira rast dlaka na licu. Ova pasta treba da se primenjuje oko mesec dana za najbolje rezultate.

11. Noćna krema: Pastu napravljenu od kurkume i mleka ili jogurta možete koristiti na koži lica kao noćnu kremu. Sledećeg jutra je isperite korišćenjem blagog tonika za čišćenje. Alternativno, možete dodati prstohvat kurkume u vašu kupovnu noćnu kremu i očisti je sledećeg jutra. Ovo bi trebalo ponoviti do dva puta nedeljno za lepši, zdraviji i mlađi izgled kože.

13. Uklanjanje mrtvih ćelija: Napravite pastu mešanjem brašna od leblebije i kurkume sa vodom i nanesite ga na vaše telo. Odradite nežni piling ovom pastom tokom kupanja. Redovan piling ovom pastom vas može osloboditi mrtvih ćelija i fleka i učiniće vašu kožu sjajnom. Primena mešavine kurkume i mleka na lice i usne će očistiti vaše lice, a suve i ispucale usne će se zalečiti. 

Maska za kosu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kurkuma za kosu

Osim za kožu, kurkuma može biti korisna i za vašu kosu, i to na više načina. Korišćenje kurkume sa drugim sastojcima može pospešiti rast kose i izlečiti razne bolesti skalpa. Neke od prednosti korišćenja kurkume za kosu su u nastavku teksta.

17. Tretman bolesti vlasišta: Kurkuma se može koristiti u lečenju različitih stanja skalpa, kao što su dermatitis i ekcem, koji mogu dovesti do svraba, perutanja, upale i stanjivanja kose. Cicatricialna alopecija je bolest skalpa izazvana upalom koja oštećuje folikule i sprečava rast nove kose. Gljivične infekcije takođe mogu izazvati gubitak kose. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume je efikasan protiv ovih bolesti zbog svojih antigljivičnih, anti-inflamatornih, anti-alergijskih, antioksidantnih, antiseptičnih i antibakterijskih svojstava.

Kurkuma za zdravlje:

18. Kurkuma može da spreči rak i dečiju leukemiju uz pomoć svoje glavne komponente kurkumina.

19. Pomaže u detoksikaciji jetre, što dodatno sprečava rizik od hepatitisa, ciroze i žutice.

20. Takođe pomaže rad metabolizma masti i na taj način reguliše težinu. Poboljšava varenje, smanjuje gas i nadimanje.

21. Ekstrakt kurkume može pomoći damama kod smanjenja menstrualnih grčeve ako se uzima dva puta dnevno tokom dve nedelje pre početka menstruacije.

22. Kurkuma, pored antibakterijskih, poseduje antiinflamatorna i anti-septička svojstva, pa je odlilčna za lečenje rana i povreda.

23. Povećava imunitet zbog jake anti-oksidacione aktivnosti koja se bori protiv slobodnih radikala u organizmu.

25. Kada se uzima kao suplement, kurkuma pomaže u smanjenju bolova u zglobovima.

26. Antiinflamatorna i antioksidantna svojstva redukuju nadutost mozga za koju se veruje da je glavni uzrok Alchajmerove bolesti. Ova svojstva stoga odlažu nastanak Alchajmerove bolesti.

27. Kurkuma reguliše nivoe homo-cisteina, pa tako kontroliše i nivo holesterola. Kurkuma je zato korisna i za odbranu od kardiovaskularnih bolesti.

28. Kurkuma blago reguliše i nivo insulina i time ograničeno utiče na kontrolu dijabetesa.

Kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Saveti za upotrebu kurkume (kuvanje/jelo)

Kurkuma je poznata i kao „indijski šafran“ zbog svoje karakteristične žuto-narandžaste boje. Može biti deo nekoliko jela, dodajući im svoju boju, aromu i ukus. Koren kurkume se melje u prah koji se koristi kao začin, posebno u kariju. Neki od načina na koji možete uživati u kurkumi su u nastavku.

Kurkuma prah može se dodati u prelive za salate da bi im dao svoju narandžasto-žutu nijansu. Koren kurkume se takođe može koristiti u salatama. U tu svrhu, oljušten i naseckan svež koren kurkume se može dodati u bilo koju vrstu salate.

Možete kombinovati smeđi pirinač sa suvim grožđem i indijskim orasima i začiniti ga sa kurkumom, kuminom i korijanderom.

Možete pripremiti kremasti, nisko kalorični umak mešanjem malo kurkume, sušenog luka, majoneza, soli i bibera. Ovaj umak možete služiti sa sirovim karfiolom, celerom, paprikom, brokolijem i jicama krompirom.

Kurkuma u prahu, pored karija, može da se doda kao začin i u razne supe. Možete dodati i sirovu, oljuštenu i iseckanu kurkumu supama.

Kurkuma se može koristiti za pripremu ukusnih jela na bazi karfiola. Isecite cvetove karfiola na pola i dinstajte sa kurkumom oko 5 minuta. Dodajte maslinovo ulje, so i biber po ukusu nakon skidanja sa vatre.Svež koren kurkume možete dodati i u vaš omiljeni smuti. Izmiksajte u blenderu oljušten koren kurkume sa drugim svežim voćem i povrćem da biste napravili ukusan i zdrav smuti.