Nova godina
Shutterstock
mamurluk, alkohol, piće, proslava

shutterstock

 Foto: shutterstock

Okupljanje i jelo tokom svečane večere jeste najlepši magične noći, ali najveći izazov jeste sama priprema hrane. Veliki broj domačica danima priprema spisak jela koja se mogu naći na stolu svečane trpeze. Upravo zbog toga najteži deo je pripremiti ono što baš svi vole, i da je svakom po ukusu. Upravo iz tog razloga, predlažemo švedski sto, a svako da uzme po malo od nečega što mu se sviđa je najbolje rešenje. Švedski sto trebalo bi da se sastoji od tri dela, dela sa glavnim jelom, prilozima i salatama, deo sa pićem i deo sa poslaticama.

večera, slavlje, trpeza

shutterstock

Foto: shutterstock

Hladno predjelo

Za grupu od 20-ak ljudi pripremite najmanje 30 malih sendviča/zalogaja koji će poslužiti kao hladno predjelo. Kombinacija je mnogo, možete tost hleb izrezivati na krugove, premazati ih paštetom od tunjevine, a na vrh staviti maslinu ili možete hleb premazat krem sirom, a na sir staviti komadić dimljenog lososa ili suvog mesa sa šeri paradajzom.

salata, jelo, ručak, obork

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

 Pečenje ili roštilj

Za glavno jelo poslužite goveđe pečenje sa marinadom i roštilj u kombinaciji sa beli mesom, kobasicama. Za pečenje najbolje najbolje koristite što manje ulja i masnoća. Pustite da meso pusti svoju masnocu.

Meso

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prilog i salate

Za prilog možete da naprvaite klasičnu salatau od krompira, a biće vam potrebno oko pola kilograma krompira koji možete izrezati na krugove, ispeći u rerni zajedno sa par glavica nasečenog crvenog luka. Za preliv preko krompira pomešajte kiselu pavlaku i narendani sir, pa prelijte preko krompira na pola pečenja.

Od salata nezaobilazna na svakoj trpeyi je svakako ruska salata. Možete da napravite salatu od kuvanih makarona sa sitno iseckanom pečenicom, kuvanim jajima u pavlavi a preko toga narendati sir trapist. Uvek je dobrodošla i klasična salata gde izrežete krastavac, čeri paradajz, naribajte šargarepu, dodajte malo feta sira, zelene salate, crvenog radiča, lagano začinite i poslužite u velikoj posudi. U manjim posudicama poslužite ljute papričice, masline…

SALATE, SLAVA, TRPEZA

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Desert

Za desert preporučujemo medenjake koji su svakako simbol praznika, a možete i da napravite klasicnu plazma tortu sa krem bananicama, malo fante, margarina, i preko šlag. Naravno uvek možete dodati po vašoj volji šta još želite u tortu osim krem bananica. A možete da pripremite dve-tri vrste kolačića koje nije potrebno jesti uz pomoć pribora, bez previše krema i šlaga, Svakako je poželjno da poslužite i sveže voće ili voćnu salatu jer neki najviše posle jela vole da se zaslade voćem. U tom slučaju biće vam potrebne manje posudice i kašičice.

novogodišnji kolačići

shutterstock

Foto: shutterstock

Postavljanje stola

Kada je dekoracija stola u pitanju možete da pustite mašti na volju, ali uvek je bolje kada je klasika u pitanju, stoljnjak u cvrenoj boji sa belim nadstoljnjakom. Tanjire stavite odmah na početku stola odakle će gosti krenuti sa obilaskom švedskog stola. Odmah do tanjira stavite zalogajčiće i salate, a zatim redom slažite pečenje, koje ste prethodno nasekli na tanje šnite, krompir, soseve… Na samom kraju stola, stavite pribor za jelo i salvete da ljudima ne bi smetali dok se poslužuju.

večera, slavlje, trpeza

shutterstock

Foto: shutterstock

 A kako da napravite najbolje novogodišnje medenjake otrkrićemo vam recept koji dolazi pravo sa Severa:

- 750 gbrašna

- 1 prašak za pecivo

- 5 g mlevenog đumbira

- 3 g mlevenog muškatnog oraščića

- 2 g cimeta

- 205 g putera sobne temperature

- 235 ml meda

- 220 g smeđeg šećera

- 120 ml vode

- 1 jaje

- par kapi arome vanile

- kafena kašičica samlevenih klinčića

U video prilogu pogledajte kako možete da ukrasite medenjake po vašem jedinstvenom ukusu:

I na kraju, ono što je najbitnije jeste dobar odabir muzike, pozitivna atmosfera i dobro vino. Jer sve što je bilo ružno bar to veče ostavite iza sebe i uživajte! Živeli!