GenijalnI trikovi kako da iskoristite otpatke od voća i povrća!

Stil/M.M. | Ženske priče 2019-09-25 15:18:54 2019-09-25 15:18:54

Ovi sastojci su izuzetno korisni i zdravi

Shutterstock, ilustracija

Kada očistimo voće i povrće otpatke odmah bacamo u kantu, a ni ne znamo koliko mogu da nam budu dragoceni i kako sve možemo da ih iskoristimo. Evo sjajnih ideja koje vam preporučujemo!

PROČITAJTE I:

 

1. Domaće jabukovo sirće

Dobro opranu koru od jabuke, kao i ostale otpatke od nje, stavite u teglu, pa prelijte sa 2 šolje vode. Dodajte 2 kašičice šećera i dobro promešajte.

Obratite pažnju da kora bude potopljena, jer će se u suprotnom ubuđati. Prekrijte gazom ili filterom za automat za kafu, ako imate. Ostavite da stoji nedelju dana na sobnoj temperaturi, svakodnevno mešajući.

Kada vidite mehuriće iscedite sirće i ostavite još nekoliko dana dok ne dobijete željenu kiselost. Ovako pripremljeno sirće može da vam traje do godinu dana ako ga držite dobro zatvorenog u frižideru.

2. Kora jabuke kao izvor vlakana

Koru od jabuke možete da dodate u smuti kako biste obogatili ukus i obezbedili svom zdravom napitku više vlakana.

3. Čaj od kore jabuka

Koru od 3 jabuke prokuvajte sa štapićem cimeta i 2 kašičice šećera. Dobićete ukusan napitak koji ćete od sada stalno da pravite.

4. Čips od kore jabuka

Na pleh stavite papir za pečenje, pa preko njega kore od jabuka. Pospite ih mešavinom 3 kašičice šećera i 1 kašičice cimeta. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.

5. Čips od ostataka povrća

Otpatke od paškanata, šargarepe i krompira polijte maslinovim uljem i pospite belim i crnim lukom u prahu, alevom paprikom, solju i biberom po ukusu. Sve dobro promešajte i pecite 8-10 minuta na 200 stepeni.

PREPORUČUJEMO:

 

6. Kora od limuna i pomorandže

Isečenu ili narendanu koru limuna i pomorandže zamrznite za kasnije ili ubacite u piće, pospite po desertu ili salati.

Takođe, možete da napravite i maslinovo ulje sa korom limuna. Koru od 4-6 limuna stavite u maslinovo ulje i ostavite na tihoj vatri 15 minuta. Izvadite koru i prespite ulje u flašu. Čuvajte do nekoliko nedelja u frižideru.

7. Prirodna sredstva za čišćenje

Koru 4 pomorandže prelijte sa 2 šolje sirćeta i ostavite 1-2 dana. Procedite, pa polovinu tečnosti razblažite istom količinom vode.

Izblendirajte koru od 3 grejpfruta, pa u polovinu šolje ovako dobijenog praha dodajte pola šolje sode bikarbone, pola šolje krupnije soli i promešajte. Ovim sredstvom možete da čistite sudoperu.

Šest trikova kako raširiti ili suziti pantalone koje vam više ne pristaju dobro!

AUTOR: Miss7.24sata/M.M. DATUM I VREME: 08.09.2019. 12:00 Svi smo se našli u toj frustrirajućoj situaciji - ili je teksas postao super rastegnut pa su farmerice prevelike ili se materijal stisnuo pa mikroskopsku verziju svojih omiljenih farki jedva navlačiš na sebe. Foto: Shutterstock, ilustracija Ali, bez brige, postoji način da svojim omiljenim farmericama vratite poželjan oblik.

 

BONUS VIDEO:

Najbolje obučen muškarac u Srbiji

 

Expand player
Pogledajte više