Biljka, kineski dolar, listovi, saksija
Shutterstock, ilustracija
Biljka, kineski dolar, listovi, saksija

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nekad se filter za kafu koristio isključivo za kuvanje kafe – danas ga koristi sve više ljubitelja cvećarstva. Mali papirnati filteri imaju više namena – a neki su vrlo korisni za vaše biljke i baštu! Nije ih teško učiniti korisnim za biljke: prvi korak je stavljanje filtera za kafu na dno saksije za cveće. Treba ga staviti između zemlje i odvodnih otvora saksije – gde obično prolaze voda i prljavština. Kad to uradite, filter će propustiti vodu, a zadržati prljavštinu.

Zašto je to korisno? Vrlo često prljavština začepi otvore, a to sprečava prolazak viška vode, ali i protok vazduha. To može da uzrokuje propadanje korena biljke i konačno i njeno uvenuće.
Verovatno ste čuli ili videli kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno saksije. To je ista ideja, ali filteri za kafu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama. A to znači da u saksiji ima više zemlje – na čemu će vam biljke biti zahvalne!

Biljka, kineski dolar, listovi, saksija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Postoji još jedan trik za koji su filteri za kafu idealni. Budući da upijaju, zadržaće vlagu svaki put kad zalivate cveće. Neće biti previše vlage da koren trune – nego taman koliko treba! Dakle, ako ćete koristiti filtere za kafu, nećete morati toliko često da zalivate biljku.

I za kraj – ali ne manje važno – filteri za kafu korisni su kad treba da presadite biljku. Zadržaće zemlju da se ne razmrvi okolo.