psihijatar
youtube.com/printscreen
psihijatar

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Mihail Labkovski je dao primere tipično ženskog ponašanja koje kvari muškarca, te daje savete kako da se izbegnu ove zamke.

Zašto je važno jedinstvo:

"Recimo ovako: dete dolazi u porodicu. Posle prvih par dana, kada su uzbuđeni i prvobitni šok popušta, muž kaže ženi:"Dušo, sutra rano ustajem zbog posla, pusti me da spavam." U 90% slučajeva žena će to uzeti zdravo za gotovo i učiniće sve da dete noću ne ometa san svog oca. U posebnim prilikama čak će otići i u drugu sobu da spava kako bi muž imao neometan san. Njegova logika je jednostavna: on hrani porodicu, treba da se odmori. Kao da će, kada njen suprug ode na posao, i sama žena leći u krevet i oporavljati se od neprospavane noći.

A onda i vikendom taj čovek spava neometano, jer mora da se odmori - radio je. Štaviše, ako za vikend muškarac izrazi želju da dete stavi u kolica i prošeta sa njim po parku, biće heroj! Da li žena heroj zato što dva puta dnevno šeta sa detetom svakog dana? Nije!

Shvatite da to dete nije njeno lično, već je zajedničko!

Ali i u ovoj situaciji, avaj, kriva je žena, koja pomaže na svaki mogući način. Greška je što se ona toliko trudi, pa dolazi do odvajanja. Na jednoj strani su majka i dete, dok je na drugoj strani otac.

Verovatnoća da će otac i dete u budućnosti imati blisku vezu, znatno je smanjena. Najstrašnije je to što porodica gubi osećaj jedinstva, drugarstva. Ako majka obavlja sve zadatke, tu nema podrške supruga.

"Kada dete može da prespava sa ocem, da ga on uzme?" pitaju me često žene. Odgovaram im: čim stignete iz bolnice. Nahrani dete, višak mleka stavi u frižider i pravac frizer ili u šetnju sa drugaricom. To što će dete sat ili dva da bude samo sa ocem, koristiće svima.

Tražeći od vas da ne radite, je znak da mu je stalo do vas?

Kada dete napuni godinu dana, mama može da se vrati na posao, a dete da krene u jaslice. I tu često muž kaže: "Zašto da radiš? Dobro zarađujem, brinem o porodici. Ti možeš da sediš kod kuće."

Prirodno, plata supruge biće niža jer je bila na bolovanju dve godine, dok je njen suprug sve to vreme radio, napredovao... I ovde je veoma važno da žena ne podlegne iskušenju.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri nagledao sam se dovoljno takvih žena koje su verovale mužu, a onda se on nakon 10 do 15 godina, spakovao i otišao. A ona je ostala bez karijere i posla, sa izgubljenim radnim veštinama u četrdesetoj godini, potpuno bespomoćna. I opet je dobro ako joj taj isti muškarac plaća alimentaciju, jer ima i gorih slučajeva.

Shvatite samo jednu jedinu stvar: tražeći od vas da ne radite, vaš čovek NE brine o vama! On brine o sebi. Ovo je ili pokušaj da vas odvoji od socijalnih kontakata, zbog ljubomore ili da sakrije strah od neuspeha, ili je jednostavno neurotičan i želi da vas potisne, da vas ponizi, stavi u drugi plan, uživajući u procesu.

bračni par

Pixbay

Foto: Pixbay

Svaka, i to naglašavam, svaka žena koja godinama sedi kod kuće i bavi se samo domaćinstvo i decom, dregradira se. To je neizbežno. I na kraju, čoveku postaje dosadno sa svojom ženom, počinje da je smatra glupom, a zatim pravi korak ka razvodu. I samo da napomenem: u početku muškarac nije insistirao ni na čemu, žena je ta koja je srećno prihvatila mogućnost da ostane kod kuće.

Još jedan primer: žene se često žale da su njihovi muževi vremenom postali stipse. Ako je rekao "o, kako je to skup restoran," a vi ste odgovorili :"Idemo negde drugde," to je to - izgubili ste.

Tačan odgovor bi bio: "Verovatno je ukusna hrana, ajde da probamo."

Ako vam treba pomoć - recite mu, ako vam se ne dopada njegovo ponašanje - recite mu

Treća vrsta tipično ženskog ponašanja je "ja ću to sama". Sama ću da operem veš, sama ću da skuvam, dete ću ja da stavim u krevet, ja ću da ga kupam, odmakni se, skloni se, ja ću to bolje, odmori se ti, ja ću sama... Vrlo brzo će se čovek naviknuti na činjenicu da vama ne treba pomoć i bez griže savesti će leći na krevet, dok ćeš ti da trčiš i sve sama radiš. Ponudi ti je pomoć, rekla si "nema potrebe" - njemu dovoljno.

U stvari, sve se svodi na to da ne morate da trpite! Ne treba sami da se podbacujete, ne morate da se podmećete, da popuštate. Ako vam treba pomoć - recite mu, ako vam se ne sviđa njegovo ponašanje - recite mu. Jednostavno!

Muž će čuti i promeniće svoje ponašanje. Ravnodušnost će nestati kao da je ni bilo nije."

Komentari (2)

lola

24.10.2020 17:15

Zene su danas ili bar ovde kod nas lenje i razmazene. Ma njima je sve tesko cak i najobicnije stvari. Tj nekim zenama je samo cilj udati se i roditi dete i nista vise od toga pa cak i to im je tesko jer nikada nista nisu radile u zivotu. Bezite od takvih zena ta nikada nece biti majka vasem detetu a ni vama zena. Ona ce jednostavno zeleti svoj zivot devojacki. Itd da ne pisem previse.

Francika

25.10.2020 02:52

Muskarci su ljenjivci, razmazeni i proracunati. Na pocetku veze ili braka OK, a posle nista ne znaju da rade, pa to uvek odradi zena i on je nazadovoljan. Posle nastaju problemi kada izgubi porodicu ii samopoudanje na neki nacin. Lutanje je uvek jahanje divljeg konja. Kao mnogo se toga dogadja, a nista ne ostaje. Mi smo zene srecne sto znamo da ima jedno 25% pravih i dobrih muskaraca koje ne srecemo.