KAŽU DA SU SREĆNE U BRAKU SAMO DOK JE MUŽ U SOBI Žene su srećnije, a i duže žive bez dece i burme!

Ovo sigurno niste znale!

Detelina, sreća, žene, proleće, biljka
Foto: Shutterstock, ilustracija

Do sada se naslućivalo, ali sada je i naučno dokazano: žene koje nisu udate i nemaju dece čine najsrećniju podgrupu populacije. Takođe, statistika kaže da one žive duže. OVDE pročitajte zašto Srbi masovno hrle u Banju Vrujci! 

Tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje dece.

„Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

Prema njegovim rečima, postoje podaci koji su prikupljani tokom dužih perioda, ali kada se podvuče crta – ako ste muškarac trebalo bi da se venčate, a ako ste žena, bolje ne. OVDE pročitajte sve o terapiji toplom vodom koja će vas preporoditi! 

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale. 

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu“, naglašava Pol Dolan.

U novoj knjizi Happy Ever After, Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo "American Time Use Survey" u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli.

Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Oni koji nisu stupali u brak ređe su ocenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

Žena, sreća, uspeh, moda, devojka
Foto: Shutterstock, ilustracija

U nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje.

Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Međutim, Dolan naglašava da stajanje na ludi kamen muškarcima donosi boljitak po pitanju zdravlja jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci. 

To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica lepšeg pola u srednjim godinama zabeležen povećan rizik od bolesti, bilo tela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.  OVDE pročitajte prirodni recept za potenciju!

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez dece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i deca sigurni znaci uspeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesrećno.

Žena, uspeh, posao, zarada, rad, biznis
Foto: Shutterstock, ilustracija

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – 'Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti'. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umreti“, poručio je Dolan.

Povezane vesti

 • Korisnik: fradd
  26/05/2019 - 19:57
  Još malo od marksističko-liberalne fabrike gluposti. "Naučni dokaz" na bazi ankete je smejurija. Samo jedno: ako si žensko i zaista veruješ da si srećna bez onoga što ti tvoj kompletan biološki aparat komanduje, to je u redu ali nemoj da se žališ kad dođeš do 40-te i shvatiš da ti je život mizeran bez porodice, a šanse za sticanje iste su ti istekle.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi