Brak
Shutterstock
Detelina, sreća, žene, proleće, biljka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje dece.

PROČITAJTE JOŠ:

Bol, jetra, stomak

Shutterstock

„Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni“, objašnjava Dolan.

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale. 

„U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu“, naglašava Pol Dolan.

U novoj knjizi Happy Ever After, Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo "American Time Use Survey" u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli.

Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Oni koji nisu stupali u brak ređe su ocenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

Žena, sreća, uspeh, moda, devojka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

U nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje.

Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Međutim, Dolan naglašava da stajanje na ludi kamen muškarcima donosi boljitak po pitanju zdravlja jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci. 

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez dece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i deca sigurni znaci uspeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesrećno.

Žena, uspeh, posao, zarada, rad, biznis

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – 'Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti'. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umreti“, poručio je Dolan.

Komentari (1)

fradd

26.05.2019 19:57

Još malo od marksističko-liberalne fabrike gluposti. "Naučni dokaz" na bazi ankete je smejurija. Samo jedno: ako si žensko i zaista veruješ da si srećna bez onoga što ti tvoj kompletan biološki aparat komanduje, to je u redu ali nemoj da se žališ kad dođeš do 40-te i shvatiš da ti je život mizeran bez porodice, a šanse za sticanje iste su ti istekle.