ISTRAŽIVANJE ITALIJANSKIH NAUČNIKA DOKAZALO Za razliku od prehlade, prvi simptom zaraze koronom nije kašalj

Ustanovljeno je da je najveći deo preminulih pre hospitalizacije imao temperaturu

Korona, Srbija
Foto: Vladimir Marković; Alo!

Italijanski Visoki institut za zdravstvo objavio je najčesće tipične simptome koje su imali zaraženi od kovida-19, a koji su podlegli bolesti.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na 50 hiljada žrtava korona virusa u Italiji ustanovljeno je da je najveći deo preminulih pre hospitalizacije imao temperaturu, 71 odsto, probleme sa disanjem, čak 73 procenta preminulih, 34 odsto kašalj, proliv 8 odsto bolesnika, a samo 8 odsto preminulih nije imalo nikakve simptome.

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom-19 imaju povišenu temperaturu pre nego što počnu da kašlju, a razvoj bolesti je u početku blaži nego kod sezonskog gripa.

Italija

Među 50 hiljada žrtava koronavirusa pacijenti su u proseku pre zaraze patili od najmanje tri druge bolesti - najčešće povišenog pritiska, dijabetisa, srčanih oboljenja, i demencije. Od troje preminulih dvoje su bili muškarci, a prosečna starost žrtava koronavirusa u Italiji je 80 godina.

Prema rezultatima istraživanja, glavni uzrok smrti kovid-19 bolesnika su krvni ugrušci, preterani odgovor imunološkog sistema i takozvana "citokinska oluja", koja zauzvrat može pokrenuti akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Italijanski Visoki institut za zdravstvo je najvažnija naučna institucija u oblasti medicine i njeni stručnjaci redovno prate, analiziraju i objavljuju rezultate o epidemiološkoj situaciji.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  30/11/2020 - 13:29
  Eureka...Sto puta receno!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi