Vodite računa i izaberite najbolje za vašu porodicu!

Alo.rs | Ženske priče 2019-08-09 11:29:10 2019-08-09 11:29:10

Visoke temperature dokazano ubijaju probiotske kulture. Da li onda leti bespotrebno bacamo pare na probiotike koje nosimo na putovanja?

Shutterstock, ilustracija

Leto je vreme kada bi svima nama moglo da koristi malo manje vrućine. Ali za probiotske proizvode to nije stvar udobnosti već pitanje života i smrti. Probiotici su dobri mikroorganizmi koji moraju da stignu u stomak živi kako bi bili efikasni. Izloženost visokim temperaturama štetna je za probiotske kulture, a zavisno od broja stepeni, broj živih organizama u probioticima se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima potpuno eliminisati.

Sa prof. dr Aleksandrom Pavlović Marković, specijalistom gastroenterologije i načelnicom odeljenja endoskopije na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCS, razgovaramo upravo o tome.

Da li onda ima smisla nositi probiotik na putovanje kad znamo da temperature u našem automobilu ili u našoj torbi za plažu mogu dostizati preko 40 stepeni?

Ovo je posebno važno leti kada, kao što ste i sami reki, temperature dostižu preko 40 stepeni. To je jedini način da budete sigurni da će probiotici u vaš stomak stići nepromenjeni i spremni da ispolje željeno dejstvo, tvrdi dr Aleksandra Pavlović Marković, profesorka gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Expand player
Pogledajte više