napitak
pixabay
napitak

pixabay

Foto: pixabay

Prvi pokazatelj da nešto nije u redu u našem organizmu je krvna slika. A nizak nivo hemoglobina i anemija sprečavaju naš imunitet da se bori protiv virusa i infekcija.

Postoje brojna prirodna rešenja koja će ojačati našu krvnu sliku i imunitet, pogotovo u aktuelnoj situaciji.

 Ovaj eliksir u Rusiji smatraju vitaminskom bombom, a izuzetno je dobar i proveren lek za povećanje hemoglobina, podizanje nivoa krvnih zrnaca i poboljšanje opšte krvne slike.

Naravno, možete ga koristiti i ako vam je krvna slika dobra s obzirom na sve sastojke koje ima, a sjajni su za naš organizam.

Može se koristiti koliko god da vam prija, a nema ni nuspojava, osim povećanja energije.

Prvi rezultati vidljivi su već nakon jedne ili dve nedelje, nakon čega se preproručuje provera krvne slike kako biste znali da li da pojačate dozu dnevnog unosa ili da ostanete na istom nivou.

Ruski eiksir se sastoji od meda, oraha, suvog grožđa, šargarepe, cvekle i limuna.

napitak

pixabay

Foto: pixabay

Med

Orah

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida. U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju.

Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.

Limun

Limun je izuzetno bogat prvenstveno vitaminom C, koji poboljšava krvni pritisak i smanjuje upalu arterija. Štaviše, limun smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava oksidacijsko oštećenje krvotoka, čuvajući vaše arterije. Takođe je poznat ne samo po visokom sadržaju vitamina C, već i po tome što sadrži druge antioksidante i hranjive materije poput vitamina B-kompleksa, vitamina E i mnogih minerala, kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, kalcijum, cink, mangan i gvožđe.

napitak

Pexels

Foto: Pexels

Šargarepa

Koren šargarepe sadrži 7 do 15 odsto jednostavnih ugljenih hidrata, belančevina, pektina, flavonoida, vredan kompleks mineralnih soli i vitamina. Po količini karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, šargarepa prevazilazi skoro sve povrće i voće.
Sem toga, ovaj koren se izdvaja visokim sadržajem vitamina PP, sadrži kompleks vitamina grupe B i askorbinsku kiselinu. Šargarepe crveno-narandžaste sorte bogatije su vitaminima nego druge vrste, pri čemu je utvrđeno da se najveća količina nalazi u spoljašnjim slojevima korena.

Cvekla

Suvo grožđe

Redovna konzumacija suvog grožđa povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz suvog grožđa zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma – 100 grama suvog grožđa sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.Reguliše šećer u krvi, smanjuje nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare.
Sastojci za pripremu napitka:

200 mililitara livadskog ili bagremovog meda
200 grama jezgra oraha
200 grama suvog grožđa
200 mililitara soka od šargarepe
200 mililitara soka od cvekle
2 limuna
Priprema eliksira:

Operite limun, pa ga rasecite na pola i izvadite koštice. Sameljite ih zajedno sa korom i stavite u neku staklenu teglu od litar zapremine.

U smesu mlevenog limuna dodajte med, ceđeni sok od cvekle i sok od ceđene šargarepe. Potom sve dobro promešajte i promućkajte. Nakon toga u ovu smesu dodajte sitno iseckane ili samlevene orahe i suvo grožđe. I ponovo sve promešajte. Dobićete oko 1 kilogram ukusne i vrlo zdrave lekovite smese.

Čuvajte je u staklenoj tegli u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po 1 kašičicu pre jela.

PROČITAJTE JOŠ: