Mirsad Đerlek
Alo
Mirsad Đerlek

Alo

Foto: Alo

"Ako sve bude kao što je planirano vakcinacija protiv korone završi do polovine jula, i to najkasnije! Građani Srbije masovno se prijavljuju za vakcinu, i to jednako za rusku, kinesku i "Fajzerovu", rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja,.

On je istakao da se do sad prijavio veliki broj mladih ljudi, i da niko ko se prijavio, neće ostati bez vakcine. Kako kaže, planira se nabavka osam miliona doza što znači da će moći da se vakciniše četiri miliona ljudi.

Prioritizacija je određena, posle medicinskih radnika, zaposlenih i korisnika domova, na redu su stariji od 75 uz prednost onima koji imaju više hroničnih oboljenja. Posle po prioritetu slede oni od 64 do 74 godine.

Pitanje koje mnoge muči kada je u pitanju prijavljivanje za vakcinu koja će nam omogućiti kolektivni imunitet je šta da rade građani koji nisu vični korišćenju računara, ili ga ni nemaju.

"Od surta će biti moguće prijavljivanje putem telefona, i tom prilikom moći će da se izjasne i koju vakcinu žele. Izabrani lekar će imati zadatak da pozove pacijente i obavesti ih da mogu da dođu u dom zdravlja i prime vakcinu, oko tog načina rada ćemo još razgovarati sa direktorima domova zdravlja", kazao je dr Đerlek.

"Ako budemo dobili sve doze koje smo dogovorili, plan je da imunizaciju završimo do kraja maja ili polovine juna. Mlađi tako neće stići na red tek sledeće godine, već u najgorem slučaju početkom maja. Mi ćemo imati na raspolaganju 500.000 doza ruske, milion kineske i 300.000 doza 'Fajzerove' vakcine tokom januara i februara", rekao je on.