Uveravaju nas da čini čuda za naše zdravlje, a istina je zapravo sasvim drugačija!
Jabukovo sirće koristi se kroz vekove u mnoge svrhe, a pripisuju mu se brojne zdravstvene pogodnosti zbog kojih sve više ljudi često koristi baš jabukovo sirće kako bi rešili svoje zdravstvene probleme. Tvrdi se da rešava probleme kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti, da jača imuni sistem. Osim toga, veruje se još i da pomaže u borbi sa viškom kilograma.
PROČITAJTE I:
Jača imunološki sistem
Redovna upotreba poboljšava zdravlje jer sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput onih kardiovaskularnih, dijabetesa, raka i smanjenja kognitivnih funkcija. Jabukovo sirće se dobija dodavanjem bakterijskih kultura i kvasca soku od jabuka. Tokom prerade deo korisnih antioksidanasa se gubi, a teško je utvrditi koliko ih ima u jabukovom sirćetu. Stoga, bolji izbor vam je unos antioksidanasa kroz mahunarke, orašaste plodove ili razne semenke, čija je dobrobit dokazana. Jabukovo sirće koristite kao dodatak salati ili za mariniranje mesa.
Pomaže u probavljanju ugljeno hidrata
Gutanje jabukovog sirćeta da bi se uživalo u lošim ugljeno hiratima nije pametna prehrambena navika. Manje istraživanje z 2006. godine pokazalo je pozitivan uticaj jabukovog sirćeta na ograničavanje negativnih učinaka obroka s visokim udelom ugljeno hidrata i visokog glikemijskog indeksa. Međutim, trebalo bi da izbegavate prerađene ugljeno hidrate. Više koristi za zdravlje imaćete ako birate povrće, voće, celovite žitarice, mahunarke i mlečne proizvode s niskim udelom masti, bez obzira pijete li uz to jabukovo sirće ili ne.
Uništava masnoće
Naučne studije pokazuju da je jabukova kiselina iz sirćeta korisna za smanjenje nastanka masti u jetri i regulisanju ukupnog nivoa holesterola u krvi. To ipak nikako ne znači da će se umakanjem mesa prženog u dubokom ulju u jabukovo sirće desiti neko čudo. Iako su istraživanja obećavajuća kao i njihove prognoze, izbegavanje pržene i masne hrane bolji je i sigurniji način za smanjenje holesterola, te poboljšavanje opšteg zdravstvenog stanja.
PREPORUČUJEMO:
Snižava nivo šećera u krvi
Istraživanja mnoga obećavaju, ali još je rano da biste se tako lako kockali sa zdravljem. Jabukova kiselina povezana je s blagim smanjenjem visokih nivoa šećera u krvi nakon obroka. Veruje se da bi razlog mogao biti svojstvo sirćetne kiseline da usporava prolazak hrane kroz probavni trakt ili da smanjuje aktivnost enzima koji probavljaju ugljeno hidrate. Problem je u tome što se ovo istraživanje oslanja na specifičnu populaciju, mali uzorak miševa, a ne na ljude.
BONUS VIDEO:
Modni saveti Suzane Perić