Tunjevina ili sardina? Konačno otkriveno šta je zdravije!

Alo.rs/A.K. | Ženske priče 2019-05-02 09:25:12 2019-05-02 09:25:12

Sigurno ste se pitali koliko je tunjevina iz konzerve zapravo zdrava. Ovaj obrok nekada može da upotpuni ručak, a u doba posta jedan je od izvora proteina. Međutim, verovatno ste čuli da i nije baš zdrava. Postavlja se večito pitanje - Koliko štete tunjevina iz konzerve može da nanese našem telu?

Shutterstock, ilustracija

Tunjevina u sebi sadrži malu količinu žive, a svi znamo da je živa neverovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine ovog metala.

 

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 mikrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Šokantan podatak je da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Jedna porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Expand player
Pogledajte više