U rizičnoj su grupi pacijenti koji dnevno unesu 2.400 miligrama
Rajko Ristić
U rizičnoj su grupi pacijenti koji dnevno unesu 2.400 miligrama

Rajko Ristić

Foto: Rajko Ristić

Čuveni medicinski časopis "Lanset" objavio je zbirne rezultate studija o posledicama korona virusa, a tekst navodi i simptome koje izlečeni od korona virusa osećaju nedeljama, pa i mesecima po izlečenju.

"Lanset" navodi ukupno devet simptoma kod ispitanika koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku, te su mnogi od njih i hospitalizovani. Kako se u studiji navodi, tri četvrtine njih imalo je najmanje jedan od sledećih navedenih simptoma čak i šest meseci nakon akutne faze bolesti.

Čak 26 odsto ispitanika imalo je probleme sa spavanjem, nesanicu ili poteškoće da zaspi, što je ozbiljan problem jer je dobar i redovan san jedan od ključnih načina da se telo oporavi, a ovi dugoročni simptomi ometaju i usporavaju oporavak.

Nadalje, depresiju i anksioznost prijavilo je 23 odsto ispitanika.

Devet odsto ispitanika prijavilo je bolove u zglobovima, što je česta pojava kod upalnih procesa u telu.

"Upale napadaju tkivo zglobova, izazivaju oticanje, skupljanje tečnosti, oštećenje mišića i druge probleme", objasnio je ortopedski hirurg dr Kristofer Travers.

Studija je obuhvatila i do sada poznate simptome poput slabosti mišića, brzog zamaranja, plitkog daha, gubitka čula mirisa i ukusa, kao i opadanje kose. Međutim, tri gorenavedena simptoma su se izdvojila u tekstu kao posebno interesantni jer ih do sada nije prijavljivalo mnogo ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: