Žena tužna plač suze histerija drama
Shutterstock
Par, raskid, tuga, depresija, svađa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Psihoterapeut Vesna Cicivas otkriva kada bi svako od nas trebalo da potraži pomoć psihoterapeuta ili psihologa.

– Kada postoji problem i kada primetite da se već duže vreme ne ponašate uobičajeno, potražite stručnu pomoć. Uvek je bolje doći ranije, u početnoj fazi problema, jer je ishod terapije tada izvesniji. Važno je istaći da je rad s psihoterapeutom obuhvatniji i složeniji, dok će vas psiholog posavetovati i proces je kraći – naglašava Vesna Cicivas, i navodi 10 znakova depresije zbog kojih bi trebalo da se obratite stručnjacima.

PROČITAJTE I:

 

BEZVOLJNI STE

Ako primetite da nemate volju za rad ni za komunikaciju sa ljudima u dužem vremenskom periodu iako za to ne postoji poseban razlog; ako je u vašem životu sve u redu, a vi ipak osećate znatan nedostatak energije i volje, što pre potražite pomoć. Kada primetite da vam se ne radi ništa, da ne želite da izađete iz kuće i da izbegavate ljude, to je znak depresije.

NEMATE APETIT ILI SE PREJEDATE

Psiholog vam je potreban ako duže vreme (oko mesec dana) imate slab apetit ili preterano jedete. I anoreksično i bulimično ponašanje ukazuje na psihički problem i uglavnom je znak depresije.

devojka, tuga, radost, raskid, veza, moda, opuštanje

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

NERVOZNI STE BEZ VIDLJIVOG RAZLOGA

Jaka napetost i nervoza bez vidljivog razloga, kao i strahovi koji nisu realni, na primer, strah od ulaska u autobus, strah od zatvorenog prostora, strah u masi i slično. Obavezno se javite psihologu jer je problem napetosti dostigao ključnu tačku i potisnut je u nesvesno.

IMATE VRTOGLAVICE I GUŠENJA

Vrtoglavica, osećaj gušenja, pritisak u grudima, česta trnjenja ruku, nogu i slično. U ovom slučaju radi se o psihosomatici, što znači da je telo preuzelo psihički problem i tako reaguje. Naravno, prvo treba da obavite pregled i isključite organsku bolest.

PLAČE VAM SE BEZ RAZLOGA

Tuga i plačljivost bez realnih razloga. Ako vas nije ostavio voljeni, ili vam nije nestao kućni ljubimac ili se ništa ružno nije dogodilo a vi ipak stalno tugujete i plačete, treba da se obratite za pomoć.

Nesanica ili česta buđenja u toku noći, kao i uznemirenost tokom spavanja ukazuju na to da vas nešto muči na dubljem nivou i da ste nešto potisnuli u nesvesni deo psihe.

PREPORUČUJEMO:

 

NE MOŽETE DA PREBOLITE GUBITAK BLISKE OSOBE

Intenzivna patnja koja traje duže od šest meseci ako ste preživeli neki gubitak (bliske osobe, posla...). Svi gubici su teški i zahtevaju rad sa psihoterapeutom ili psihologom.

KONFUZNI STE, DEKONCENTRISANI I ZABORAVNI

Konfuzni ste, nemate koncentraciju ili gubite pamćenje. Ovakvi problemi ukazuju ili na depresiju ili na organski problem mentalnog funkcionisanja. U prvom slučaju potražite psihologa ili psihoterapeuta, u drugom slučaju vam je potreban neurolog.

devojka, tuga, radost, raskid, veza, moda, opuštanje

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

NIŠTA VAM VIŠE NEMA SMISAO

Osećate se izgubljeno, ne vidite smisao života i ne znate šta biste sa sobom dalje. Ovi problemi se javljaju kao zastoj i kriza u pojedinim fazama. Može da bude i kriza srednjih godina, ali i neuroza.

SVE VAM JE NEKAKO MRTVO

Imate osećaj da ste u braku ili vezi izgubili stvarni kontakt, sve vam se čini nekako mrtvo. Ili je previše svađa i konflikata a ne možete o tome da pričate sa partnerom. Ako osećate da su vam se deca otuđila ili su u zastoju, potražite stručnu pomoć. Kod svakog partnerskog problema važno je brzo reagovati i što pre potražiti pomoć. Hronične probleme je teško rešavati.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu
Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratite mejlom na vanja@centarsrce.org

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni...

Ukoliko jedete ovu namirnicu, postoji veliki rizik da dobijete rak dojke!

AUTOR: Espreso/M.M. DATUM I VREME: 13.10.2019. 09:30 Novim istraživanjem obuhvaćeno je 42 hiljade žena, a postavljena je dijagnoza karcinoma dojke kod 1536 ispitanica! Foto: Shutterstock, ilustracija One žene koje jedu crveno meso ugrožene su znatno više - rizik od razvoja karcinoma dojke veći je za 23 odsto!

 

BONUS VIDEO:

Recept za američku pitu s višnjama