OVO JE NAZDRAVIJA BILJKA NA SVETU! Smanjuje UPALE, čisti organizam od TOKSINA i TEŠKIH METALA, leči ARTRITIS i REUMU!

Pored toga što oplemenjuje ukus jela, korijander je i IZUZETNO lekovita biljka.

Korijander
Foto: Shuterstock

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koja izgledom podseća na peršun. Neki je nazivaju i kineskim peršunom, a u Americi je poznata i pod imenom cilantro.

 

Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera koriste se već hiljadama godina. Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom lekovitom delovanju.

Ima antibakterijska svojstva, delotvorno čisti organizam od otrova i teških metala i smanjuje upalne procese.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete sveže listove ili pijete sveže isceđen sok od korijandera.

Lekovita svojstva korijandera:

- štiti od virusa i bakterija

- smanjuje upalne procese i bol

- ima antigljivična svojstva

- prirodan je afrodizijak

- povećava energiju i stimuliše rad mozga

- čisti organizam od toksina i teških metala

Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom. Prirodne materije cineol i linolna kiselina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol deluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma.

Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se s vremenom nagomilaju u organizmu. Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

Sveži korijander deluje na metale tako da ih "olabavljuje", veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma. Može "izvlačiti" ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema.

Dijeta Zdrava hrana ishrana
Foto: Shutterstock

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, sveži korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijuma.

Uzgojite korijander u svom domu:

Korijander možete uzgajati kod kuće, na prozoru ili balkonu. Za uzgoj je najbolja duboka i visoka posuda od terakote jer ona omogućava više vlage, vazduha i mesta za koren, a u zemlju možete dodati i malo prirodnog đubriva.

Setva u nekoliko koraka:

Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte. Ravnomerno rasporedite seme (oko 30 cm razmaka između redova) pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm. Smestite posudu s korijanderom na sunčano mesto. Redovno zalivajte, najbolje raspršivačem. Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine. Svake nedelje otkinite 2/3 listova kako biste dodatno podstakli rast biljke.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi