Samo 4 noći lošeg sna ugrožava zdravlje! Naučna studija dokazala, nešto užasno se dešava zbog nespavanja

M. Maksimović | Ženske priče 2019-09-27 08:41:59 2019-09-27 08:41:59

Samo četiri noći lošeg sna mogu promeniti način na koji telo skladišti masti i povećati rizik od gojaznosti, sugeriše novo, malo istraživanje.

Shutterstock, ilustracija

Istraživači kažu da su se učesnici koji su dobili visokokalorični obrok osećali manje zadovoljno nakon što su ga pojeli u stanju uspavanosti, nego kad to čine dobro odmorni, prenosi "Dejli mejl".

PROČITAJTE I:

 

* Istraživači su učesnike hranili obrocima bogatim kalorijama, a zatim su im omogućili ne više od pet sati sna tokom četiri noći.

* Muškarci su rekli da su se osećali manje zadovoljnim dok su jeli obrok u stanju uspavanosti, nego kada to čine kada su dosta odmorniji.

* Jedenje obroka kada su uspavani dovelo je do većeg nivoa insulina i telo brže uzima masnoće iz hrane

* To je dovelo do skladištenja masti i debljanje, povećavajući rizik od gojaznosti.

Otkrili su da jedenje kaloričnih obroka u toku nedostatka sna, dovodi do većeg nivoa insulina u organizmu i do bržeg uklanjanja lipida, odnosno masti, iz obroka.

Ta se mast skladišti u telu i zauzvrat dovodi do povećanja kilograma.

Tim sa državnog univerziteta Pensilvania kaže da otkrića dodaju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i kaže da lekari moraju da edukuju svoje pacijente o formiranju dobrih navika spavanja.

Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje odraslima da spavaju između sedam i devet sati svake noći.

Međutim, istraživanje iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine otkrilo je da oko 50 odsto odraslih u SAD-u spava manje od preporučenih sati.

Pokazalo se da nedovoljno sna povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i raka - ali istraživači ne znaju mnogo o osnovnim mehanizmima koji to uzrokuju.

Za novu studiju, objavljenu u časopisu "Lipid Research", regrutovalo je 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama.

Muškarci su prvo proveli nedelju dana 10 sati spavanja kod kuće, a zatim su proveli deset noći u Kliničkom istraživačkom centru u državi Pen.

Tokom večeri provedenih u laboratoriji, muškarcima je priređena večera čilija i testenine sa visokom masnoćom i kalorijama.

PREPORUČUJEMO:

 

Nakon toga, rečeno im je da ne prelaze pet sati sna svake noći tokom četiri uzastopne noći.

Istraživači su uzeli uzorke krvi od muškaraca i otkrili da nedostatak sna dovodi do visokog nivoa insulina, hormona potrebnog da bi glukoza bila iz krvotoka u ćelije.

Zbog toga telo brže uzima masnoće iz obroka. Ove masti ili lipidi, brzo se stvaraju i dolazi do povećanja telesne težine.

"Tokom godina izloženosti kratkom snu, to bi moglo povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", izjavila je glavna autorka Keli Nes, bivša studentkinja postdiplomskih studija u državi Pen.

Istraživači kažu da je potrebno više da se priča o tome -  - tako da ljudi mogu biti upozoreni na opasnosti od loših navika spavanja.

„Primarni problem gojaznosti leži u tome kako masno tkivo funkcioniše da bi pravilno skladištilo masnu energiju“, rekao je koautor dr Greg Šearer, vanredni profesor prehrambenih nauka u državi Penn.

„Brzim skladištenjem masti, čini se da masno tkivo preusmerava upotrebu goriva od masti i daje prednost korišćenju šećera za gorivo. Ovde dokazujemo da ograničenje sna preuveličava ovaj proces, čuvajući zalihe energije. "

Aronija ubija ćelije raka, viruse i usporava starenje! (RECEPT)

AUTOR: SrbijaDanas/M.M. DATUM I VREME: 16.09.2019. 14:00 - 16.09.2019. 14:11 Jako je zdrava i efikasna! Foto: Shutterstock, ilustracija Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, raste u obliku žbuna koji može da dostigne visinu od 1,5 do 2,5 m.

 

BONUS VIDEO:

Modni saveti Suzane Perić

 

Expand player
Pogledajte više