Ženske ruke Nega ruku
Profimedia
Dlan ruke češanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kod pregleda neurologa, kardiologa i dermatologa upravo će ruke otkriti neke od sledećih simptoma bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:

kopriva, čaj, voda

Shutterstock

Simptom: Crvene kvržice ili plikovi

Crveni osip na ruci ili zglobu, koji se ponekad pretvara u skup kvržica, može da bude znak alergije na nikal. Osetljivost na nikal je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa. Mnogi predmeti koji dodiruju kožu sadrže nikal: narukvice, satovi, prstenje, čak i mobilni telefoni. No, osip se može razviti i od hrane koja sadrži nikal, a to su na primer pasulj, čokolada, kikiriki, soja i ovsena kaša.

Simptom: Ukočene ruke ili trnci u rukama

Masno tkivo, ruke, dlanovi, šake

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Simptom: Crvene mrlje s manjim ljuskama ili sitne kožne izbočine (poput bubuljica) ispunjene gnojem

Simptom: Drhtanje ruke

Ponekad drhtavica ruku nije ozbiljna stvar, a ponekad je znak neurološke bolesti. Svakome pomalo drhte ruke, a to se može primetiti kod preciznih radova kao što je uvlačenje konca u iglu. To se zove fiziološki tremor, a javlja se kod nedostatka sna, prekomerne konzumacije kofeina, uzimanja određenih lekova i konzumacije alkohola.

Druga vrsta tremora, nevoljnog, ritmičnog, izmenjivog ili oscilatornog pokretanja međusobno nepovezanih grupa mišića, zove se esencijalni tremor, a on uzrokuje drhtavicu ruku i dlanova na obe strane tela. Često je nasledan. No, postoje i tremori povezani s bolešću. Na primer, kod Parkinsonove bolesti drhtanje ruku uključuje samo jednu ruku ili je drhtanje istaknutije u jednoj ruci, pa se javlja kada je ruka u mirovanju.

Ženske ruke Nega ruku

Profimedia

 Foto: Profimedia

Simptom: Ljubičaste izbočine na prstima

Kod pacijenta s bolnim, crvenim ili ljubičastim izbočinama na vrhovima prstiju (koji se nazivaju Oslerovi čvorovi), najčešća dijagnoza je endokarditis – bakterijska infekcija srčanih zalizaka. Endokarditis takođe može da prouzrokuje krvarenje pod kožom dlanova, ostavljajući ljubičaste ili smeđe mrlje, kao i krvarenje ispod nokta ili u koži blizu noktiju. Ovi simptomi vidljivi na rukama mogu da prođu, ali ako osoba ima znakove infekcije kao što su groznica i znojenje, oni ukazuju na endokarditis.

PROČITAJTE JOŠ:

Srčani udar

Shutterstock