DA NE BUDE KASNO! Prvi simptom zloćudnog raka: Ova promena na noktima odaje opasnu bolest

Dijagnoza maligne bolesti je često teška zbog neprimetnih simptoma u ranoj fazi karcinoma

DOKTOR
Foto: Pixabay

Rani pokazatelji nastanka kancera u organizmu često su zanemareni, iz neznanja o tome kako se ova bolest ispoljava na samom početku. Pogledajte koji su najčešći simptomi raka u prvoj fazi.

IDETE LI NA PREVENTIVNE PREGLEDE KOD LEKARA?

Ukupan broj glasova: 142

  • Da, redovno!: 23% (33)
  • Čim osetim tegobe!: 14% (20)
  • Ne idem kod lekara, dok baš ne moram!: 63% (89)

Veliki broj ljudi se stručnjacima obraća tek kada bolest uznapreduje, zbog čega je veoma važno na vreme prepoznati znakove da se u telu odvija nešto neuobičajeno.

Iako najveći broj ovih simptoma može da upozori i na neke druge i blaže bolesti, trebalo bi imati na umu da su sve ove promene važne i da je neophodno pratiti ih.

Problemi s gutanjem i promuklost
Ove poteškoće se povezuju s pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekad je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žlezde. Na isto može ukazivati i osećaj da se nešto nalazi u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije
Ovo može biti znak leukemije, tj. rak krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bela krvna zrnca, pa se telo više ne može boriti s infekcijama. Lekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vreme.

Problemi sa želucem

Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promena! Ukoliko je primetite na vreme, možete sebi spasti život, prenosi magazin.hr, jer će vas lekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promene.

Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka creva, a mnogi oboleli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi lekari najpre sumnjali da boluju od čira.

Slabost i umor
Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osećaj nestane, obratite se svom lekaru.

Tumor, rak, kancer, bolest, leukemija, bolest
Foto: Shutterstock, ilustracija

Neobjašnjiv gubitak težine

Ako primetite da gubite na telesnoj masi, a niste promenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka creva i drugih tumora digestivnog trakta.

Simptomi koje muškarci najčešće ignorišu su:
problemi s erekcijom, bol i osećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima i stomaku, oticanje testisa i pojava kvržica, bolne bradavice i iscedak iz njih, poteškoće s uriniranjem.
Takođe, može biti signal da se rak širi preko jetre, jer to utiče na apetit i sposobnost tela da uklanja nečistoće.

Promene na noktima
Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom lekaru.

Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo bledi (ili čak beli) nokti su simptom da jestra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.

Hronična želudačna kiselina i osećaj sitosti nakon manjeg obroka
Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem delu abdomena koji podseća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osećaj pogoršava nakon obroka, vreme je za pregled.

Oboleli od karcinoma daju sve pare na lečenje
Foto: Vladimir Živojinović

Hronična gorušica

Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je reč o raku jednjaka.

Problemi se crevima
Zatvor, dijareja i druge promene stolice neretko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog creva.

Takođe, nije isključeno ni da je reč o raku pankreasa, na koji najpre ukazuje masna stolica - česta, bleđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Simptomi koje žene najčešće ignorišu su:
crvene, bolne i natečene dojke, promene na bradavicama dojki, oticanje i nenormalna telesna težina, osećaj sitosti i gubitak apetita, neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između njih. 

Više o sličnim temama saznajte OVDE! 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi