zima, ljutnja, nerespoloženje, tuga
shutterstock
zima, ljutnja, nerespoloženje, tuga

shutterstock

zima, ljutnja, nerespoloženje, tuga, Foto: shutterstock

U toku predmenstrualnog perioda (PMS -a) dešavaju se različite promene u hormonskom statusu.

Glavni simptomi koji su prisutni kod većine žena su bolne i otečene grudi, povećan apetit, a neretko slabost i mučnine.

Većina simptoma se nastavljaju i u toku samog menstrualnog ciklusa, a najveće promene se zapravo dešavaju na polju emocija.

Promene na emocionalnom planu

U periodu nakon ovulacije (kada jajnik oslobodi jajnu ćeliju) dolazi do povećanja hormona estrogena i progesterona, zbog čega sekod mnogih žena javljaju oscilacije u raspoloženju. Ovi hormoni putem krvotoka dolaze do mozga gde se mešaju sa hemikalijama koje se nazivaju neurotransmiteri.

Zbog toga se javljaju se nervoza, razdražljivost, osetljivost i ostale promene na emocionalnom planu.

Takođe, zbog potrebe tela da se tokom ovulacije pripremi za potencijalnu trudnoću, javlja se i povećana potreba za hranom kako bi telo sačuvalo masti koje su mu potrebne za pravilno funkcionisanje.

Menstrualni ciklus obuhvata period krvarenja koji može trajati od 2 do najviše 7 dana. U tom periodu žene su uglavnom zbunjene, imaju problem da na pravi način iskažu svoje emocije, a neretko imaju i želju da se osame i taj period preguraju uz slatkiše i filmove.

suze, žena, tuga, plač
suze, žena, tuga, plač, Foto: shutterstock.com

Promene na psihičkom planu

Vrlo često kod osoba sklone anksioznim poremećajima dolazi do takozvanog “nagomilavanja” emocija u predmenstrualnom periodu. To se dešava zato što se u u tom periodu povećava nivo kortizola, odnosno hormona stresa.

Ukoliko na pravi način ne tretiraju svoje misli u toku tog perioda, moguće je da će doći do razvoja paničnog poremećaja. Međutim, to ne treba da predstavlja problem, zato što će se sa prolaskom PMS – a emocije stabilizovati.

PROČITAJTE JOŠ: