VAKCINA, KORONA
printscreen/Prva.rs
VAKCINA, KORONA

printscreen/Prva.rs

Foto: printscreen/Prva.rs

Profesor Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije na Sečenovskom Univerziretu u Moskvi, koji je primio u i drugu rusku vakcinu Sputnjik VI protiv korona virusa, rekao je da se oseća dobro, kao da rezultati pokazuju da se iz dana u dan povećava nivo antitela u njegovom organizmu.

DA LI BI PRIMILI VAKCINU PROTIV KOVIDA?

 

"Da bi se postigao optimalan nivo antitela, potrebno je da prođe 21 dan. Nisam imao nikakve nuspojave. Kod nekih ljudi koji su se vakcinisali pojavila se temperatura, glavobolja, ali je sve trajalo kratko, istakao je naš naučnik i naglasio da je posle vakcinacije potrebno ostati neko vreme kod kuće, što više se odmarati, izbegavati alkohol. Takođe, verovatnoća da se po dobijanju vakcine zarazi je mala, a ako se to desi forma bolesti će biti lakša. 

VAKCINA, KORONA

printscreen

Foto: printscreen

Vakcina Sputnjik VI prema dostupnim informacija stvara 75 odsto imuniteta. Trenutno je u Rusiji na testiranju vakcina koja će obezediti stopostotnu zaštitu. Kod vakcine Sputnjik 2 još uvek nije sigurno koliko će trajati imunitet, ali prema rečima profora Boljevića verovatnoća je od osam meseci do godinu dana.

On nema sumnje da je vakcinisanje jedini način suzbijanja pandemije, ali ističe da će najveći problem biti masovna proizvodnja. U Rusiji, kako kaže iduće nedelje kreće masovna vakcinacija iako se oko 40 odsto stanovništva tome protivi.

"One koji ne žele da se vakcinišu život će naučiti da je to jedino rešenje, upozorava naš naučnik.

PROČITAJTE JOŠ: