prečica
printscreen/RTS
prečica

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Lekovitost čaja od prečice je poznata vekovima. Koristili su ga druidi i drevni narodi Kine kao homeopatski lek za razne bolesti…

Prečica se takođe može pronaći pod imenom Vučja kandža. To je zimzelena biljka koja podseća na bor sa malim iglicama i može se pronaći na skoro svakom kontinentu. Sadrži radijum, alkaloide, polifenolične kiseline, flavonoide i minerale. 

"Prečica se upotrebljava i spolja i iznutra. U našem narodu se veruje da je dobra za sve bolesti bubrega i mokraćne bešike, a posebno se preporučuje ljudima koji imaju problem sa jetrom. Čak i za neke teže bolesti jetre. Ona je hepatoprotektivna biljka, štiti jetru i potpomaže njenu regeneraciju", objašnjava travar Momčilo Antonijević za RTS.

prečica

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Neke studije sprovedene u Kini su pokazale da "huperzin", jedan od sastojaka čaja od prečice, unapređuje kognitivne funkcije što je dovelo do povećanja njegove popularnosti kao dodatka za poboljšanje memorije. On takođe može imati značajan uticaj na amneziju i posledice alchajmerove bolesti.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, on se koristi vekovima za lečenje groznice i upala.
Ima diuretetska, anti-alkoholna, anti-duvanska, anti-cirotična i purgativna svojstva (tvrda stolica).
Ukoliko imate osetljiv stomak ili hroničnu dijareju, čaj od prečice vam može pomoći i pružiti olakšanje. Za njega se kaže da pomaže u čišćenju bubrega i uklanjanju infekcija mokraćnih kanala kao što je cistitis (upala bešike).

Kada se stavi na površinu kože, prečica čaj može da pomogne u zaceljivanju rana ili drugih povreda kože, a može i da zaustavi krvarenje.

Polen prečice se teško nalazi kod nas, ali čaj može da se kupi u biljnim apotekama, samo nije baš jeftin, ističe Momčilo Antonijević. Polen može da se nađe u inostranstvu, samo ne u biljnim apotekama, jer se često koristi u hemiji u druge svrhe.

Propratne pojave

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čaj od prečice je uglavnom bezbedan kada se koristi u odgovarajućim količinama; nemojte piti više od 2 šolje dnevno I nije preporučljiv za dugoročnu upotrebu. Preterana konzumacija može da izazove bolove u probavnom sistemu.

Trudnice bi trebalo da ga izbegavaju. Takođe, ljudi koji pate od dijareje bi trebalo da koriste čaj uz najveći oprez pošto se mogu pojaviti grčevi u crevima.
Ovaj čaj je uglavnom bezbedan i možete ga piti bez ikakvih problema sve dok imate na umu mere predostrožnosti i ukoliko ne pijete više od 2 šolje dnevno duži period. Dakle, koristite ga samo kada je to potrebno.