NE BI SMELO BITI TABU, REAGOVATI NA VREME Ovo su polno prenosive bolesti koje može da ima svako, a da ni ne zna: Simptomi potpuno prikriveni

Većina polno prenosivih bolesti leči se antibioticima

Polno prenosive bolesti
Polno prenosive bolesti, Foto: Shutterstock

Polno prenosive bolesti su i dalje tabu tema što ih čini opasnim jes se mnogi ustručavaju da potraže stručno mišljenje i odbijaju redovne preglede i kontrolu.

Ipak, ono što treba da znamo, jeste da je većina polno prenosivih bolesti izlečiva, a terapija se svodi na primenu antibiotika u većini slučajeva.

Takođe, vrlo često, bolesti koje se prenose se*sualnim putem gotovo ostaju nezapažene ili sa vrlo slabom i prikrivenom siptomatskom slikom.

Ova oboljenja se vrlo teško otkrivaju osim lekarskim pregledom i analizama:

Hlamidija

Ovo je tiha infekcija koja samo u nekim slučajevima i nakon par nedelja od rizičnog odnosa daje simptome poput svraba i peckanja u predelu polnih organa. Ukoliko se ne leči, ova bakterija koja ispoljava čak i virusne osobine, može se proširiti i na bešiku i celu matericu i izazvati sterilitet. Potrebno je jednom godišnje odraditi poseban test brisa na hlamidiju.

Hlamidija se leči antibioticima, a način primene prepisuje lekar.

Polno prenosive bolesti
Polno prenosive bolesti, Foto: Shutterstock

Ureaplazma i mikoplazma

Mikroorganizma koji izaziva genitalne infekcije. Oko 70% seksualno aktivnih odraslih osoba ima neke od ovih bakterija koje izazivaju u krajnjem slučaju sterilitet i brojne spontane pobačaje kod žena. Obe bakterije prenose se se*sualnim putem. Kao i kod hlamidije, i uraplazma i mikoplazma prolaze gotovo asimptomatski ili s ajako blagim simptomima poput pevkanja, svraba i blagog crvenila. Za otkrivanje ovih mikoorganizama rade se posebni testovi brisevima.

Ureaplazma i mikoplazma leče se antibioticima uz konsultaciju lekara.

Trihomonijaza

Ovo je bolest koju izaziva parazit, a ukoliko se ne leči na vreme, može doći i do večih komplikacija. Naime, nakon izvesnog perioda, simptomi se ispoljavaju u vidu neizdrživog svraba i jakog peckanja, a sekret je vrlo neprijatnog mirisa. Za otkrivanje trihomonasa potrebno je uraditi biopsiju.

Infekcija se leči u zavisnosti od stepena obolenja i određuje je lekar.

Ginekolog
 Foto: Shutterstock

Gonoreja

Interesantno je da se gonoreja i hlamidija veoma često otkrivaju zajedno. Takođe je prikrivenih simptoma. Ukoliko se ne otkrije na vreme, dolazi do teške upale karličnog dela koji se jako teško leči. 

Leči se posbenim antibioticima.

Humani papiloma virus

Ovo virusno obolenje prolazi takođe uz asimptomatsku sliku, a poslednjih godina uzelo je maha. Budući da postoji preko 100 vrsta ovog virusa, potrebno je uraditi tipizaciju jer određeni tipovi mogu dovesti i do raka grlića materice dok se drugi manifestuju u vidu polnih bradavica. 

Polno prenosive bolesti
 Foto: Shutterstock

Za HPV ne postoji lek osim preventive u vidu zaštite, ali i vakcine koja se pokazala efikasna. U Australiji je, kako smo već pisali, ova bolest potpuno iskorenjena zahvaljujući kolektivnoj imunizaciji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi