Ova semenka je nešto najzdravije na svetu! Jelena Đoković ne može da zamisli dan BEZ OVE NAMIRNICE

Lepa i srecna/A.K. | Ženske priče 2019-04-22 17:24:03 2019-04-22 17:24:03

Čia semenke koristi se hiljadama godina u ljudskoj ishrani, ali je svoju popularnost steklo tek poslednjih dvadesetak godina. Danas zasluženo nosi epitet superhrane, kao jedan od dva najsnažnija izvora omega 3 masnih kiselina, pored lanenog semena.

EPA/GEORGIOS KEFALAS

PROČITAJTE JOŠ:

 

Štite srce

Svakodnevna upotreba čia semenki korisna je za srce, što se najviše duguje visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od svih upalnih procesa, razvojnih poremećaja, artritisa, demencije, depresije, astme.

Čia blagotvorno deluje na probavu, pomaže kod nadimanja, neuredne stolice i tzv. lenjih creva. Samo dve kašike ovih semenki sadrže oko 10 g vlakana, što je trećina potrebne dnevne doze za odrasle. Vlakna u čia semenkama, koja se razlažu u vodi, uvećavaju zapreminu i prave supstancu nalik gelu, koja poboljšava rad celog digestivnog sistema. Na taj način smanjuje se i rizik od raka debelog creva. Uspešno eliminišu toksine iz probavnog trakta zbog čega ih nazivaju čistačem creva. Ne sadrže gluten, tako da se preporučuju osobama koje su preosetljive ili alergične na njega ili pate od celijakije.

Kao prava riznica proteina i vlakana, uz veliku sposobnost apsorbovanja vode, čia semenke dugo daju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma. Uz to, visok sadržaj belančevina obezbeđuje dodatnu energiju i fizičku izdržljvost. Sadrže vrlo mali procenat ugljenih hidrata.

 

Expand player
Pogledajte više