komarac, komarci
Shutterstock, ilustracija
Komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ubodi komaraca su česti naročito tokom leta i svima stvaraju poteškoće nakon ujeda zbog svraba koji prouzrokuju.

Na svetu postoji više od 3.000 poznatih vrsta komaraca, a od toga 80 vrsta ujeda ljude. Ostale vrste koje ne ujedaju ljude, hrane se nektarom cveća, jedu druge komarce i slično.

PROČITAJTE I:

komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

 

Kada nas komarac ugrize, on probija kožu, izvlači krv vrhom svojih usta i pri tom ubrizgava svoju pljuvačku koja sadrži antikoagulans koji sprečava krv od zgrušavanja oko mesta ugriza. Proteine iz pljuvčke komaraca naš organizam detektuje kao stranu materiju zbog čega reaguje naš imunološki sistem.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Kao deo imunološkog odgovora, naše telo oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrab, odnosno zbog njega krvni sudovi u blizini ujeda oteknu, a rezultat je crvenkasto ispupčenje koje nas svrbi.

Svrab, nega, koža, psorijaza, bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naše telo češanje prepoznaje kao novi napad komarca pa imunološki sistem ponovo reaguje i stvara dodatna antitela. Ukoliko vas svrbi ujed komarca pokušajte da se ne češete kako ne biste pogoršali situaciju. Međutim, ne reaguju svi jednako na komarce, pa tako neke odrasle osobe uopšte nemaju reakcije.

Većina odraslih je s vremenom navikla na komarce i nemaju reakcije kao deca. Problem nastaje kada se odrasla osoba sretne sa novom vrstom komaraca koji mogu uzrokovati ozbiljne reakcije.

PREPORUČUJEMO:

Mandarine, voće

Alo!/Masanori Jošida