Vakcinacija
Oliver Bunić
Vakcinacija

Oliver Bunić

Foto: Oliver Bunić

Vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, kao i ruska vakcina "Sputnjik V" biće prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu, kaže član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić i dodaje da nas od evenutalne dozvole za vakcine u našoj zemlji dele nedelje, a ne meseci, kao i da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine.

VERUJETE LI DA ĆE VAKCINACIJA U SRBIJI POČETI NA PROLEĆE?

 

"Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka. Oni će uraditi sve što je u stručnim moćima da se što pre odgovori na pitanja koja se postavljaju svaki put u procesu registracije", rekao je Savić za domaće medije.

On je istakao da su "svakako u pitanju nedelje, a ne meseci", kao i da su procedure prilagođene "hitnim" okolnostima i podsetio na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

Prema njegovim rečima vakcinacijski program u svim zemljama sveta počeće u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići, zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcinama. Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine. Koliko će biti vakcina u tome periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan", naveo je Savić.

"Na globanom nivou znamo da su četiri vakcine registrovane, ili su u finalnim procesima registracije u različitim regulatornim telima", kazao je on.

Vakcinacija

K. Kamenov

Foto: K. Kamenov

Komentarišući dosadašnja saznanja o vakcinama koje će se pre pojaviti na našem tržištu, on objašnjava da je od februara do danas u svetu pokrenuto oko 150 vakcinacijskih programa, kao i da je desetak programa došlo do završne faze.

"Što se tiče programa koji su došli do samog finala, sve su to tzv. 'platforme naredne generacije'... Dve od tih platformi koriste koriste informaciono RNK direktno, to su vakcine Fajzer i Biontek i Moderna, dok sruge dve, Sputnjik V i AstraZeneka koriste platformu koja se zasniva na uvođenju u adenovirus, odnosno u virusnu partikulu koja je generalno prihvatljiva i bezbedna za primenu", pojasnio je Savić.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (3)

branka met

13.12.2020 13:10

Valjda u prvom kvartalu sledeće godine!!!!

maca

13.12.2020 13:35

Ako mora vakcina, samo ruska ni jedna druga

ruza

13.12.2020 18:06

ruska I samo ruska .