Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Shutterstock, ilustracija
Doktor Lekar

Profimedia

 Foto: Profimedia

"Ona izreka: Doručak pojedite sami - je potpuna besmislica. Kad se probudite, telo počinje da se privikava na radno stanje, a vi sednete za sto i pojedete tanjir pun mesa, korpu hleba i sve to zalijete sa čašom nekog napitka.... Krenete na posao sa prepunjenim stomakom. Tada ste teški i sami sebi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kada smo sarađivali sa Amerikancima, tada sam primetio da veliki hirurzi ujutru u najboljem slučaju popiju šoljicu kafe. Tek u podne pojedu jedan sendvič i to zovu ručkom. U večernjim satim dolazi kući, jede normalnu hranu, pliva u bazenu, čita i odmara...

Znači doručak dajte neprijatelju, ručajte oko podne i normalno večerajte (ali ne u kasnim satim) i na kraju prošetajte pred spavanje ili vežbajte.

Po mom iskustvu ljudi koji tako žive - žive dugo i zdravo!"

Polovina učesnika je doručkovala, druga grupa je odbijala doručak. Grupa koja je preskakala doručak dnevno bi u organizam unosila 408 kalorija manje, nego ona grupa koja je redovno doručkovala.

Doručak, jaje, omlet, hrana

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema ovom naučniku, preskakanje doručka se može smatrati odličnim sistemom brzog gubitka težine.

Svetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi kako je doručak najvažniji obrok u toku dana i osoba koja redovno doručkuje ima uredan metabolizam i nema problema sa viškom kilograma. Tj. doručak ubrzava metabolizam. Međutim i oni se slažu da preterano bogat doručak može dovesti do gojaznosti. Ali normalan unos kalorija i mali obroci više puta dnevno mogu samo da pomognu gojaznoj osobi da smrša.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kobasice

Kobasice su ukusan, ali ne i zdrav proizvod. U njima ima najmanje mesa a najviše konzervansa i pojačivača ukusa koji znaju da izazovu i rak jednjaka.

Instant kaše

Da bi se skratilo vreme kuvanja, žitarice se podvrgavaju posebnom tretmanu zbog čega se ugljeni hidrati pretvaraju u skrob. Dodajte ovom šećer koji se koristi obilato da bi se poboljšao ukus i dobićete otrov koji se plasira kao zdrav proizvod.

Sušeno voće

Suvo voće Suva šljiva kajsija Suvi Sušeni ananas

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Musli

Musli je čist šećer sa praznim kalorijama. Industrijska prerađevina koja se plasira kao zdrav doručak može vaše telo samo da otruje, a nikako da ga ozdravi!

Sokovi u tetrapaku

Ovakvi sokovi su puni konzervanasa jer ništa drugo ne može da ih "sačuva" od propadanja. Sveže isceđen sok može da "živi" samo 15 minuta. Onaj koji traje mesecima pun je šećera

Krem sir

Bilo koja dodatna obrada sir pretvara u čistu mast koja se lepi za vaša creva. Za pripremu krem sira koristi se sir koji se više ne može prodavati u svom prvom obliku jer mu je verovatno istekao rok trajanja.