Bolest
Shutterstock
Bolest

Shutterstock

Bolest, Foto: Shutterstock

Članovi domaćinstva imaju šanse od oko 50 odsto da se zaraze ako je neko u kući pozitivan na korona virus, objasnio je dr Dejvid Hiršverk, infektolog. On je savetovao sedam načina da se zaštitite ako živite s nekim ko je dobio pozitivan rezultat testa na korona virus.

1. Testirajte se

Idite na PCR test čim možete, ali znajte da je moguće da odete "prerano" i dobijete lažno negativan test, ukoliko virus još uvek nije stigao da se razmnoži dovoljno u vašem sistemu kako bi ga test detektovao.

Osetljivost testa značajno raste pet do sedam dana nakon poslednjeg izlaganja infekciji, pa ukoliko brinete da vam je prvi test bio lažno negativan, sačekajte nedelju dana i testirajte se ponovo. Važno je da obavestite članove porodice ili prijatelje koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kako bi mogli da preduzmu korake, testiraju se i zaštite svoje najmilije.

2. Ograničite kontakte

Pozitivna osoba bi trebalo da se izoluje, ako je moguće da spava sama u sobi i da obavezno drži distancu od ostalih ukućana. Kućni karantin bi trebalo da potraje najmanje 14 dana. Ako pomažete toj osobi ili brinete o njoj, nemojte se dugo zadržavati u njenom prisustvu. Ako donosite hranu ili druge potrepštine, ograničite trajanje boravka u istoj prostoriji.

bolesnik

Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Nosite masku

Osoba koja je zaražena trebalo bi da nosi masku, ali i ukućani.

"Zaraženi član porodice štitiće druge od svojih kapljica ako stalno nosi masku, ali bi i ostali ukućani trebalo da je nose. Maske nas štite od respiratornih infekcija i drugih mikroorganizama, i značajno umanjuju šansu za prenos infekcije", objasnio je dr Hiršverk.

4. Provetravajte

Veoma je važno da prostorije u kojima boravite redovno provetravate kako bi se smanjila mogućnost zadržavanja virusa u vazduhu vašeg doma.

5. Dezinfikujte površine koje često dodirujete

Pranje ruku sapunom ili dezinfekcionim sredstvom redovno i u trajanju od najmanje 20 sekundi se podrazumeva. Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, i dezinfikujte površine u kući koje se često dodiruju. To su stolovi, drške, kvake, prekidači za svetlo, toalet, slavine, lavabo i često korišćeni uređaji u domu.

6. Pričajte s nekim...

Sigurno vam nije lako, zabrinuti ste i za zaraženu osobu, i za sebe, poverite se članu porodice ili prijatelju koji će vam pružiti podršku.

7. ...ali ne verujte baš svemu i svakome

U želji da pomognu, ljudi iz okoline će vas možda zasuti neproverenim informacijama i savetima koje su pročitali na Internetu. Ako vam je potrebna podrška, tu su prijatelji i porodica. Ali ako su vam potrebni medicinski saveti, konsultujte lekara.

PROČITAJTE JOŠ: