doktork bojana jaćimović, hitna pomoć
printscreen/RTS
doktork bojana jaćimović, hitna pomoć

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Bolest i dalje ume da iznenadi i posle toliko vremena. Kovid je takav da se često dešava da jedan oboleli prenese zarazu ostalim članovima porodice i kako kaže dr Bojana Jaćimović, doktorka Hitne pomoći  to su često imali prilike da vide.

Veliki broj ljudi preleži kod kuće, neko sa lakšim simptomima, a kod nekoga se bolest iskomplikuje.

"Najčešće je razlog što čekaju da se jave i ne veruju da je kovid. Sve misle da je promaja, prehlada, te da su pojeli neku neopranu voćku... Ali kada se pojavi povišena temperatura, slomljenost, opšta slabost i malaksalost da ne mogu da ustanu iz kreveta, to je alarm da nas pozovu i to je situacija kada se sudare sa istinom i uplaše se, rekla je za RTS"

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju

Alo!/D. Briza

 Foto: Alo!/D. Briza

Za ovo vreme dr Bojana je videla i doživela brojne teške situacije. Ipak, uvek joj je najteže padalo kada vidi mlade ljude koji se bore za život.

"Najteže situacije su kada su cele porodice bolesne, i naravno kada su mladi teško bolesni, kada ne mogu da udahnu punim plućima i zahtevaju veliki protok kiseonika. To je dodatan strah jer to znači da svi možemo da obolimo od teške forme kovida", navodi doktorka i dodaje da se često dešava da ih pacijenti potraže kako bi im se zahvalili kada sve se završi.

"Umorni smo, ali moramo da imamo snage. Reči zahvalnosti nam znače i daju nam snage", kaže dr Bojana.

PROČITAJTE JOŠ: