DETE, VEŽBICE, IGRA
Shutterstock, ilustracija
DETE, VEŽBICE, IGRA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Šta su uzroci, kako prepoznati najranije simptome i koje vežbe možete raditi sa svojim detetom otkriva Olivera Popović, visoki strukovni fizioterapeut ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Master fizikal“.

PROČITAJTE I:

 

Šta se dešava sa stopalima?

Ravna stopala ili ravni tabani predstavljaju pojavu spuštanja (padanja) unutrašnjeg luka tabana, pri čemu se cela ili skoro cela površina tabana oslanja o podlogu.

- Potpuno je normalno da bebe imaju ravne tabane. I deca kad prohodaju, hodaju s ravnim tabanima, što veliki broj roditelja zabrinjava. Luk stopala kod beba i male dece nije u potpunosti razvijen, a ravnom izgledu doprinosi i blagi sloj sala tipičan za bebe. Luk na stopalu razvija se do treće, a najkasnije do šeste godine života, kao deo normalnog razvoja kostiju, mišića, tetiva i ligamenata - kaže Olivera.

Kako prepoznati problem?

Izuzev vizuelne provere dečjeg stopala, roditelji treba da obrate pažnju kako dete hoda.

- Da li hoda čudno ili trapavo, na primer kada hoda oslanjajući se na unutrašnje ivice stopala, da li se sapliće o svoja stopala, odnosno obuću. Da li dok hod,a unutrašnje ivice kolena udaraju jedna o drugu, da li dete ima iks-noge. Može se pogledati i đon obuće, da li je više potrošen (izlizan) sa unutrašnje strane. Takođe, ukoliko dete posle duže šetnje blago šepa ili se žali na bol i zamor u stopalima, zglobovima ili kolenima - ističe naša sagovornica i savetuje da uradite tradicionalnu proveru kod kuće:

Obratite se profesionalcima

U ordinaciji „Master fizikal" korekcija ravnih tabana obavlja se kroz unapred osmišljen zabavan program vežbi sa rekvizitima ili bez njih, koje su prilagođene uzrastu deteta. Po potrebi se uključuju i druge tehnike i metode fizikalne terapije. Pored toga, kod nas možete nabaviti i posebne dečje anatomske uloške za obuću koji se izrađuju za svako dete ponaosob.

 - Dete treba da ostavi mokar otisak na glatkom kartonu ili debljem papiru. Što je otisak veće površine, to je i taban više ravan - kaže Olivera.

Prevencija i lečenje

Za prevenciju pojave ravnih tabana preporučuju se vežbe za stopala i skočne zglobove i hodanje bosim nogama po različitim bezbednim podlogama.

Na primer:

 

- zajedno s detetom prstima stopala skupljati klikere, sitne predmete ili igračkice koje ćete premeštati s jedne gomile na drugu ili ubacivati u posudu.

- dok sede na podu opruženih nogu, stopalima, i to tabanskom stranom, uhvatiti loptu i savijajući kolena privlačiti je k sebi.

- na tabanu nešto nacrtati ili zalepiti sličicu koju dete treba da vidi tako što će stopalo povući ka sebi i zarotirati.

- stimulisati dete da skače po tvrdoj, a kasnije i po mekoj podlozi sa dve noge i na jednoj pa drugoj nozi

- hod na prstima, petama i spoljnoj ivici stopala

- hod po kamenčićima, travi, šljunku, a u kućnim uslovima to može biti hod po neravnim predmetima (mekše igračke, pasulj, kukuruz) koji će stimulisati, bockati, golicati tabane, ali neće povrediti stopalo.

Prirodnim namirnicama možete očistiti disajne puteve! Ovo je spisak najlekovitijih

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 12.11.2019. 12:35 Veći uticaj na pojavu bolesti ima zagađen vazduh nego voda i hrana. Izloženost visokom zagađenju u trajanju od 15 godina može da dovede do moždanog udara, infarkta srca, bolesti i raka pluća, kao i disajnih organa.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne