cvet
pixabay
cvet

pixabay

Foto: pixabay

Oman je lekovita biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj medicini. Oman je lako dostupna biljka koja raste na livadama, a često i pored puteva. Može narasti i do dva metra, a cvetovi su žuti i pomalo podsećaju na cvet suncokreta. Lekoviti deo biljke je koren koji ima prijatan miris, ali ukus je gorak. Koren omana najčešće se koristi za izradu prirodnih lekova za disajne puteve, odnos čišćenja pluća i lečenje kašlja.

Preporučuje se za lečenje astme i bronhitisa. U slučaju suvog kašlja, oman razgrađuje sluz i podstiče njeno izbacivanje. Na taj način čisti pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži esencijalna ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoičnu kiselinu, seskviterpenski laktoni, saponimi, steroli i pektin.

Esencijalna ulja omana koristila su se za lečenje kašlja kod tuberkuloze, a iskustvo pokazuje da njegov koren promoviše lečenje prehlade, gripa, upale pluća, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Oman se može koristiti kao tinktura, čaj, kao esencijalno ulje i kao kombinacija sa drugom lekovitom prirodnom hranom.

Jedan od najpoznatijih lekova za gavez namenjen za zdravlje pluća i disajnih puteva je kombinacija meda i ove biljke.

Priprema:

Usitnite koren omana na komade, a zatim ga stavite u teglu. Potrebno je napuniti korenom polovinu tegle od 750 ml, a zatim u drugu polovinu dodati med.

Okrenite teglu nekoliko dana na jednu, a zatim na drugu stranu, tako da se sastojci sjedine.

Posle nekoliko dana možete koristiti lek, a preporučuje se da ga čuvate u frižideru.

Dok med ublažava iritacije u grlu i plućima, oman deluje antibakterijski i uspešno razgrađuje sluz u plućima.