Celulit
Profimedia.rs
Strije

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Gubitak kilograma možda će vam podići samopouzdanje i smanjiti šanse od razvoja dijabetesa, ali ima i jednu nuspojavu.

Kad ljudi naglo gube ili dobijaju na težini, mogu se pojaviti strije na koži koje su zapravo ožiljci koji nastaju oštećenjem kolagena i elastina, dva proteina koja su zadužena za zdravlje kože.

PROČITAJTE I:

 

- Ako se kilograma rešavate postepeno, a ne naglo, smanjujete rizik od pojave strija - kaže dr. Nazanin Saedi za Men’s Health.

Dodaje da je najbolji način ne gubiti više od jedan posto telesne težine nedeljno.

Noge, čarape, obuća, sedenje, prekrštene noge

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

- To pomaže da zadržite mišiće, izgubite kilograme, ali i smanjite verovatnost od nastanka strija - pojasnio je.

S istim problem mogli bi se suočiti bodybuilderi koji prebrzo grade mišićnu masu.

Strije je moguće pronaći na različitim delovima tela, uključujući trbuh, prsa, ruke, bokove i zadnjicu. Njihova boja može se kretati od svetle, bele nijanse do tamno crvene, čak i ljubičaste. Mogu nestati same, ali to je retkost.

PREPORUČUJEMO:

 

- Žene u trudnoći najčešće dobiju crvene strije i njih je teže tretirati - kaže Saedi.

Zato se najčešće okreću kremama i losionima koji obećaju čudotvorne rezultate, ali oni najčešće izostanu.

- Većina istraživanja pokazala je da su takvi proizvodi uglavnom neučinkoviti po pitanju uklanjanja strija navodi Američka akademija dermatologa.

Ruke krema za ruke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ipak, mogu pomoći da se ublaži boja tamnih strija.

- Jedina krema koju se isplati kupiti je ona koja sadrži retinol, vitamin A, koji se pokazao učinkovitim za smanjenje crvene nijanse i ožiljaka jer omogućuje kolagenu da se ponovno izgradi - smatra dr. Stenli Kovak.

Najučinkovitiji, ali skupi način su laserska terapija i tretman mikroiglicama koji deluju na oštećeno tkivo povećanjem proizvodnje kolagena. Međutim, ni to nekim ljudima ne garantuje dramatičnu razliku.

- Teško je imati poboljšanje veće od 50 posto - tvrdi dr. Saedi i zaključuje da trebate imati realna očekivanja jer je strije vrlo teško tretirati i uglavnom neće nestati u potpunosti.

Otkrivamo zašto vodu iz plastične flaše koja je stajala na suncu NIKAKO ne smete da pijete!

AUTOR: Zadovoljna/M.M. DATUM I VREME: 17.08.2019. 11:00 Zagrejana tečnost u plastičnoj flaši može ozbiljno da ugrozi zdravlje Foto: Shutterstock Nikako ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim flašama u automobilu koji je parkiran na suncu, jer toplina menja sastav napitaka u njima. Automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

 

BONUS VIDEO:

Kako napraviti unikatnu masku za telefon