orah
pixabay
orah

pixabay

Foto: pixabay

Ovo koštunjavo voće jedan je od najboljih izvora belančevina, bogato je biljnim vlaknima, vitaminima B i E, magnezijumom, kao i antioksidansima i zato je veoma efikasno kod sprečavanja mnogih oboljenja, ali i kod problema s kožom, kosom i viškom kilograma.

Lekovita svojstva

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je sveže i zeleno, jer sadrži neraspadnute lekovite sastojke. Sušenjem se ovi menjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.

orah

pixabay

Foto: pixabay

Protiv bolova

Znojenje stopala

U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Posle pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Pomaže protiv nesanice

Antikancerogeno dejstvo

Pošto sadrži veliku količinu antioksidansa i antiinflamatornih supstanci, orah ima preventivno dejstvo protiv malignih promena. Brojna proučavanja pokazuju da unosom sedam celih oraha dnevno sprečavate nastanak mnogih oboljenja, a prvenstveno bolesti digestivnog trakta.

Štiti kosti i pomaže kod mršavljenja

Za jačanje kose

U mašini za mlevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dve nedelje držite na toplom mestu. Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i posle toga osušite kosu.

Za bolju plodnost i potenciju

Prekriva mrlje od vitiliga

Naberite zelene orahe neposredno pre zrenja. Unutrašnjim delom ljuske mažite mrlje od vitiliga tri dana. Trudite se da u tom periodu to mesto ne ispirate vodom. Rezultat je čudesan.

Hranljive maske za lice i kosu

Napravite pastu od četiri oraha, dve kašičice zobi, supene kašike meda, kašičice kreme i četiri kapi maslinovog ulja. Nanesite je na očišćeno lice. Nakon 20 minuta vaša koža biće nahranjena i blistavija. Postoji odlična smesa ukoliko želite da ojačate koren kose. Sameljite 100 g oraha i prelijte ih litrom 96-procentnog alkohola. Posudu zatvorite i ostavite oko dve nedelje na toplom mestu. Dobijenom smesom prilikom svakog pranja masirajte teme. Na taj način vlasi će postati jače, kosa neće opadati, a i perut će nestati.