Maslina masline
Profimedia
Maslina masline

Profimedia

Maslina masline, Foto: Profimedia

Masline su bogate gvožđem, kalcijumom, vlaknima, bakrom, vitaminom K, vitaminom E i natrijumom. A ovo se dešava vašem telu kada ih jedete:

Iskusićete gubitak težine / poboljšanu kontrolu težine

PROČITAJTE JOŠ:

Štite vaše srce

Nekoliko studija, uključujući i ove sprovedene u Španiji i Italiji, pregledalo je 140.000 učesnika koji su konzumirali maslinovo ulje, i oni su imali znatno manji rizik od moždanog udara od onih koji nisu. I dok maslinovo ulje nije isto što i masline, to je isto zdrava mast sa istim zdravim blagodetima.

Osnažiće vaš imuni sistem

Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka. Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju telo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Bićete zaštićeni od nekih tipova kancera

Vaše pamćenje će se poboljšati

Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tela, već i vašeg uma! Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. U stvari, istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije, neurodegenerativne i psihijatrijske poremećaje.

Masline

Profimedia

Masline, Foto: Profimedia

Poboljšaće vam se reproduktivno zdravlje i plodnost

Smanjiće vam se pojava bora i poboljšaće se zdravlje kože

Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: Vitamin E i oleinska kiselina. Vitamin E je antioksidant rastvorljiv u mastima koji štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala, a može imati i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti kože. Oleinska kiselina, s druge strane, održava kožu zdravom i mekom.

Ukratko: ako želite da budete lepši i zdraviji - jedite masline!