Ljubičasti luk štiti od opakih bolesti, napravite turšiju i dobićete lek i tajni dodatak jelima

alo.rs/S.Ć. | Ženske priče 2020-11-27 15:26:38 2020-11-27 15:26:38

Redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaustavlja razvoj kancerogenih ćelija

klubzdravihnavika

Kada sledeći put budete tražili nešto ljubičasto za salatu neka to bude ljubičasti luk. Jer, studija naučnika kineskog Univerziteta u Hong Kongu pokazuje da ovaj luk preventiva kod srčanih problema...

"Uprkos opsežnim istraživanjima o luku, malo je istraživanja o tome kako konzumiranje luka ostvaruje interakciju sa genima čoveka i proteinima koji su uključeni u metabolizam holesterola u telu", kaže istraživač Čen Žen Ju, koji je vodio studiju.

Studija na animalnom modelu je provedena za osam nedelja, a, utvrđeno je da je nivo lošeg holesterola padao u proseku za 20 odsto, nije bilo uticaja na vrednosti dobrog holesterola što je dalo podršku tvrdnji da redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šta se to krije u ljubičastom luku?
Moćni antioksidant kvercetin koji ima svojstvo da zaustavlja razvoj kanceroznih ćelija, a pripisuju mu se antiupalna, antivirusna i antibiotska dejstva.

Jaka sumporna jedinjenja koja osnažuju telo da se samo izbori protiv infekcija kao i da reguliše vrednosti šećera u krvi.

Nekada se turšija pripremala na tradicionalan način, dugotrajnim procesom kiseljenja, a za njenu pripremu uglavnom je korišćeno dobro poznato povrće kao što su krastavac, karfiol, paprika i slično.

Možda ste navikli da konzumirate ovakve priloge samo tokom zime, ali i leto je pravo vreme ukoliko vam se jede nešto kiselo i osvežavajuće. Još jedna prednost je što prilikom fermentacije luk gubi na ljutini, te je pogodan prilog i za osobe koje ne vole ukus sirovog luka.

Možete ga poslužiti uz mesne specijalitete, kao dodatak jelima ili je iskoristiti za dekoraciju.

Turšija od crvenog luka

Sastojci
– 1 kg crvenog luka
– 1 šolja jabukovog sirćeta
– 1 šolja vode
– 1 kašika kokosovog ili agava šećera
– 1 kašičica himalajske soli
– 1 čen belog luka, izgnječen
– 1 kašičica bibera u zrnu, opciono

Slične tekstove nađite OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više